Borok

A világ egyik legismertebb borszakírója is elájult ettől a két Sauska-bortól

Szerző: Rozsomák
2018/06/23   |   14:35

James Suckling, a világ egyik legelismertebb borszakírója végigkóstolta a Sauska pincészet tokaji és villányi borait.

A két zempléni (a bortörvény értelmében nem lehehet tokajinak hívni) dűlős pinot noir csapta ki nála a biztosítékot.

James Suckling (kép: jamessuckling.com)James Suckling (kép: jamessuckling.com)

A 2015-ös "fantasztikus" Birs és a "lágy, selymes" Padi olyannyira felkeltette az érdeklődését, hogy a kóstoló végén azt mondta, csapatával mindenképpen keresi egy hosszabb magyarországi kóstolótúra lehetőségét - olvassuk a Sauska pincészet Facebookján.

Mivel épp a minap kóstoltuk mindkét tételt, gondoltuk, megosztjuk kóstolási élményeinket a nagyérdeművel.

Sauska Pinot Noir Birs 2015

Hivatalosan nem engedélyezett fajta Tokajban a pinot noir, tehát csak a zempléni nevet viselheti. De mit számít ez, ha maga a bor olyan ütős, hogy a világ egyik legismertebb borszakírója is elájult tőle. Mert a 94 pont az 94 pont. Sauskáék a mádi Birsalmás-dűlőben kvázi biokörülmények között művelték a szőlőt.

Részben tartályban, részben francia hordóban erjedt, majd száz százalékban új francia hordóban érlelődött. Tulajdonképpen még bőven van hova fejlődnie. Illatát a fajtajegyes ibolya és bogyós gyümölcsök mellett ásványosság járja át. A fa már szépen integrálódott, de a legszebb akkor lesz a bor, amikor már nem lehet fölöslegként értelmezni a hordóaromákat. A mineralitás ízben is nagyon ott van, sós lecsengéssel a gyümölcsösség, puha tanninok és elegáns savak alkotta íz lezárásaként.

Sauska Pinot Noir Padi 2015

A szőlőművelés és borkészítés paraméterei nagyjából megegyeznek a Padi és a Birs pinójában. A Padi pinot szerkezete feszesebb, elegánsabb, a fajtajegyek is erőteljesebben jutnak a felszínre.

A gyümölcsösséget és lila virágot itt is mineralitás övezi. A hordó csokis aromái még erőteljesek, idővel tovább integrálódnak, ahogy a bor érik, és az még inkább az elegancia felé billenti majd az összképet.

Ahogy James Suckling pontjai is sejtetik, lehet, hogy érdemes lenne a pinot noirral igazán komolyan foglalkozni a tokaji borvidéken. Hagyomány ide vagy oda.

Legolvasottabb
Gazdag aromája van a 2000 éves bornak
Vizsgálják, hogy milyen összetevői vannak az italnak.... Tovább »
Kiderült, hogy nem egészségesek a fekete kaják
A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését.... Tovább »
Komlót termesztenek párizsi házfalakon
A házfalak megművelését önkéntes komlófarmerekre bízzák.... Tovább »
Húsz éve nem volt ilyen szüret Németországban
A legtöbbet rizlingből szüreteltek.... Tovább »
Legolvasottabb
Gazdag aromája van a 2000 éves bornak
Vizsgálják, hogy milyen összetevői vannak az italnak.... Tovább »
Kiderült, hogy nem egészségesek a fekete kaják
A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését.... Tovább »
Komlót termesztenek párizsi házfalakon
A házfalak megművelését önkéntes komlófarmerekre bízzák.... Tovább »
Húsz éve nem volt ilyen szüret Németországban
A legtöbbet rizlingből szüreteltek.... Tovább »
Olvasósarok