Ez a legszebb, legfényesebb Egri Csillag

2018. 07. 01., 13:30
A hét bora
6018
By

Az egri borászok 2010-ben állították össze először a borvidékre leginkább jellemző fehérborokból készülő cuvée-t. Az Egri Csillag az Egri Bikavér fehér párjaként arra hivatott, hogy felmutassa a borvidék fehérboros potenciálját.

Ennek egyik legszebb, legmeggyőzőbb példányát forgatjuk a poharunkban Böjt Gergőék pincéjéből, a Kutyahegyről. 

Ezt a képet a wineflow-tól kölcsönöztük

Sauvignon blanc, olaszrizling, leányka és muskotály alkotja. Illatában a sauvignon blanc zöld, bodzás-füves jegyei bökik meg elsőként az orrot, de a többi fajta rögtön árnyalja is az első benyomást, és többedik szippantásra inkább valami kedves, fehér virágokból álló csokor uralja a pohárban az illatzónát.

Az alkoholja üdítően alacsony (12%), mégsem „lyukas“ a bor, sőt a könnyed nyári illathoz képest telt, olajos a korty.

Ízben döbbenetesen gazdag: a virágok, gyümölcsök (lime, őszibarack, alma, grapefruit) mellett az ásványosság is tapintható.

Megkapó a bor tisztasága, ami nyilvánvaló alapkövetelmény, de itt valami leírhatatlan pluszként jelenik meg.

Ráadás még a szerkezet, a struktúra eleganciája, a savak, az ízintenzitás, az illat, a textúra briliáns egyensúlya.

Ezért mondom, hogy nekünk ez a legszebb, legfényesebb Egri Csillag.

1890 forintért vettük a Bortársaságnál.

Az Egri Csillag szabályozásból:

1. Az alkalmazott szőlőfajták köre: Kárpát medencei fajták: 

  • cserszegi fűszeres 
  • hárslevelű
  • Irsai Olivér
  • királyleányka
  • leányka
  • olaszrizling
  • zenit 

Egyéb fajták:

  • chardonnay
  • ottonel muskotály
  • pinot blanc
  • rajnai rizling
  • sárga muskotály
  • sauvignon blanc
  • szürkebarát
  • tramini

2. Házasítási szabályok:

  • legalább négy szőlőfajta bora házasítása kötelező, arányuknak meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot
  • egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-ot
  • a Kárpát-medencei fajták használata kötelező és ezekből a fajtákból együttesen vagy külön-külön legalább 50 % arányban kell házasítani
  • a muskotályos fajták borának aránya együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a 30%-ot
  • a fajtanevek a bor címkéjén a fogyasztó informálására feltüntethetők
  • házasításnál felhasznált 5%-ot el nem ért arányú borok fajtanevei a címkén a fogyasztók informálására sem tüntethetők fel

3. A bort csak száraz borként lehet forgalomba hozni.