Ízek

Vénusz köldöke, avagy imádjuk a tortellinit

Szerző: Rozsomák
2018/07/03   |   11:48

Természetesen mindenféle történelmi alapot nélkülöz az a legenda, miszerint a két egymással örökösen rivalizáló város, Modena és Bologna között fekvő Castelfranco Emiliában vendégeskedő szobrász hirtelen ötlettől vezérelve alkotta meg a töltött tészták királynőjét. Egyesek szerint a szerelem istennője, Vénusz, mások szerint Lucrezia Borgia köldöke ihlette a mestert.

Az viszont már tény, hogy a tortellini legkorábbi dokumentált előfordulása Vincenzo Tanara 1664-ben napvilágot látott L'economia del cittadino in villa című munkája, melyben többek között a vajban főtt tortellino mineműségéről értekezik.

1842 tavaszán Antoine-Claude Pasquin, hivatásos francia könyvmoly és utazó, akit szűkebb környezete csak Valerynek becéz, szabad ötletek jegyzékében részletesen beszámol a tortellini töltelékéről, miszerint az marhazsírból, tojássárgájából és parmezánból áll.

Tényleg olyan, mint a köldökTényleg olyan, mint a köldök

1974-ben határozták el, hogy a tortellini receptjét a törvény erejének védelme alá helyezik.

Három gasztronómiai szervezet (Confraternita del Tortellino, l'Accademia Italiana della Cucina, illetve a Commercio Industria Artigianato e Agricoltura di Bologna) közös munkájának eredménye az eredetvédettséget kimondó paragrafus, amely a töltelék összetételének megváltoztathatatlanságára helyezi a hangsúlyt: 

Lombo di maiale, prosciutto crudo, bolognai mortadella, parmezán, tojás és szerecsendió.

Van a tortellininek egy apróbb, de szintén Vénusz köldökéhez hasonlítható változata, a tortellini in brodo, miszerint levesbetét. Bolognában máig imádják, megfőzik, és tyúk-, olykor kakaslevesben, cérnametélt helyett fogyasztják.

Romagnában az emilianói tortellinit egyszerűen csak cappellettinek hívják. Általában levesbetétnek fogyasztják, borjúhússal vagy sajttal töltve.

Mantova környékén ünnepnapokon tyúkhúslevesben vagy még inkább kakaslevesben főzik meg, majd leveses tányérban tálalják kevés lével, amit a tartomány sajátos borával, a vörös, habzó lambruscóval öntenek fel.

Ezt a tradicionális fogást nevezik helyi dialektusban „Bevr'in vin”-nek. Magyarra valahogy így ferdíthetnénk: borban úszó kék szemed pillája.

Romagna északi részén, Forlí környékén a tortelli nella lastrának már semmi köze a nőideál köldökéhez. Alakja négyszögletes, tölteléke tök és krumpli.

Legolvasottabb
Itt a magyar csokiguru újabb hat dobása
Nemzetközi szinten is kuriózumnak számít.... Tovább »
Íme a Magyarország legszebb birtoka díj győztesei
Megvannak a kategóriagyőztesek is.... Tovább »
Bott Frigyes szintet lépett
Új, biodinamikus borsorral jelentkezett.... Tovább »
Ilyen finomat se ittam még Zwackéktól
Gincunami söpör végig Európán.... Tovább »
Legolvasottabb
Itt a magyar csokiguru újabb hat dobása
Nemzetközi szinten is kuriózumnak számít.... Tovább »
Íme a Magyarország legszebb birtoka díj győztesei
Megvannak a kategóriagyőztesek is.... Tovább »
Bott Frigyes szintet lépett
Új, biodinamikus borsorral jelentkezett.... Tovább »
Ilyen finomat se ittam még Zwackéktól
Gincunami söpör végig Európán.... Tovább »
Olvasósarok