Borok

Ezek a legjobb kéknyelűk

Szerző: Gusto
2018/07/09   |   19:38

2018. július 4-én először szervezte meg az Istvándy Pincészet a Kéknyelű Ízlelő elnevezésű szakmai nappal összekötött sétálókóstolóját.

A szakmai részen közel 30 borász jött össze és mutatta be 1-1 kiemelkedő kéknyelűjét, amelyeket vakkóstolással értékeltek.

Horkay András és Istvándy Gergely vezetésével évjáratonként beszélték meg az összegyűltek az eredményeket és vitatkoztak arról, mely bor, illetve borok állnak legközelebb az Origóhoz, azaz mely borok képviselik azt a stílust, amelyet a későbbiekben egységesen követnének majd a borászok.

Fotó: Papp AttilaFotó: Papp Attila

„Ez az esemény egy mérföldkő lett a fajta életében. A kéknyelűből szép borok készülhetnek, különböző stílusban: frissen, reduktívan is nagyon szép és élvezhető, valamint hosszabb érlelés után is lehet még forgalmazni a bort, nem fogunk benne csalódni.

Mivel kevés ültetvény van belőle, így mindenképpen az egyediséget kell keresni benne. A fajta különlegessége az érlelésben rejlik, ez pedig más fajtákhoz képest többletet jelent. Ezt kell a gyakorlatba közösen átültetni. Szerencsére a borászokban megvan az erre való nyitottság, így optimista vagyok.

Fotó: Papp AttilaFotó: Papp Attila

Szerintem mindenünk adott ahhoz, hogy a bor presztízsét tovább emeljük és egyre nagyobb sikereket érjünk el a fajtával” – mondta Istvándy Gergely (Istvándy Pincészet) ötletgazda és szervező.

A legjobbak (nem sorrendben):

  • Szászi Birtok 2017
  • Szabó Pince 2017
  • Skizo Borház 2017
  • Folly Arborétum és Borászat 2017
  • Sipos Borház 2016
  • Fölföldi Béla 2016
  • Istvándy Pincészet 2016
  • Istvándy Pincészet 2015
  • Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013

Kéknyelű

Badacsony emblematikus, őshonos szőlője. Meglehetősen semleges karakterű fajta, ezért, mondják a hozzáértők, kiválóan alkalmas a termőhely adottságainak felmutatására. Érzékenyen tükrözi vissza a terroir sajátos ízvilágát. Lévén nővirágú, beporzással termékenyül, ezért több fajtával, hagyományosan leginkább a budai zölddel vegyesen ültették.

Kényes szőlő, annak idején jóformán kizárólag főúri birtokokon termesztették. Keveset terem, a parasztok „úri szőlőnek” gúnyolták, termesztését arisztokrata passziónak tartották, hiszen ők, a megélhetés miatt, leginkább a mennyiségre gyúrtak.

Legolvasottabb
Átadták az Év Pincészete 2019 díjat
Kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán.... Tovább »
Boldog ország, ahol ez a hétköznapok bora
Ezeknek a boroknak lelkük van.... Tovább »
Legolvasottabb
Átadták az Év Pincészete 2019 díjat
Kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán.... Tovább »
Boldog ország, ahol ez a hétköznapok bora
Ezeknek a boroknak lelkük van.... Tovább »
Olvasósarok