Életmód

Mégsem a cukor az elhízás oka

Szerző: Gusto
2018/07/17   |   07:52

A sok zsír fogyasztása a felelős az elhízásért és nem a cukorban vagy fehérjében gazdag étrend.

Ezt állapították meg a Kínai Tudományos Akadémia kutatói nagyszabású egérkísérletükkel.

Az emberek étrendje zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat tartalmaz. Az 1980-as évektől globális kutatások keresik, hogy a táplálkozás mely összetevői játszanak kulcsszerepet az elhízásban. Számos tanulmány állította, hogy a szénhidrátok, különösen a cukor okolható leginkább, mások a fehérjét hibáztatják.

Az is felmerült: a fehérjében szegény étrend kiválthatja, hogy az ember többet eszik, és ezáltal elhízik. Szintén népszerű nézet, hogy az étkezési zsírok fogyasztása segíthet a testsúly csökkentésében, és nem vezet elhízáshoz.

Az új kínai tanulmány szerzői 29 különböző étrendet próbáltak ki egereken. Az étrendekben variálták a különböző összetevők mennyiségét: 8,3-tól 80 százalékig zsír, 10-től 80 százalékig szénhidrát, 5-től 30 százalékig fehérje és 5-től 30 százalékig szacharóz (étkezési cukor) szerepelt bennük.

A kísérlethez mintegy százezer egeret öt csoportba osztottak, és három hónapig, azaz emberi léptékkel 9 évig, vizsgálták őket.

Arra az eredményre jutottak, hogy csak az étkezési zsírral táplált egereknél jelentkezett nagy energiabevitel és testsúlynövekedés. Továbbá a nagy cukortartalmú étrend nem okozott testsúlynövekedést, az alacsony fehérjebevitel pedig szintén nem vezetett nagy energiabevitelhez és hízáshoz.

A Kínai Tudományos Akadémia Genetikai és Fejlődésbiológiai Kutatóintézete által vezetett kutatás eredményeit a Cell Metabolism című nemzetközi tudományos folyóiratban publikálták.

"A kutatás gyengéje, hogy a kísérletet egereken végezték, és nem emberekkel folyt. Ugyanakkor sok a hasonlóság a fiziológiában és az anyagcserében, és ilyen hosszú távú kísérletet különben sem lehetne végrehajtani emberekkel" - mondta el John Speakman, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás állítólag segíteni fog abban, hogy jobban megérthessük az emberi étrendet.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok