Emberek

A gasztronómia krémje búcsúzott az évszázad szakácsától

Kép forrása: RTL.fr
Szerző: Gusto
2018/08/18   |   09:48

Neves francia és külföldi - közöttük japán - séfek százai vettek végső búcsút pénteken a nyugat-franciaországi Poitiers székesegyházában Joel Robuchontól, a világ legtöbb Michelin-csillagot begyűjtő mesterszakácsától, aki augusztus 6-án hunyt el 73 éves korában.

A 32 csillagos séfnek, a francia gasztronómia nagykövetének és jelképének fotója óriás poszteren volt látható a poitiers-i Szent Péter székesegyház homlokzatán, ahol a vallási ceremóniát tartották. Utóbbin a beszédek mellett elhangzott az Ave Maria is egy operaénekesnő tolmácsolásában.

Joel Robuchon temetését, aki rákban halt meg Genfben, hozzátartozói kívánsága szerint családi körben már megtartották a múlt héten, de szülővárosa külön meg kívánt emlékezni róla.

A vendégek között ott volt a gasztronómia krémje: a sokcsillagos Michel Guérard, André Dutournier és Alain Ducasse. Az idén januárban elhunyt neves francia séfet, Paul Bocuse-t lánya, Francoise Bernachon-Bocuse képviselte.

"Megváltoztatta az életemet, amikor 28 évesen otthagytam Tokiót, hogy az asszisztense legyek. Vele mindent újra tanultam, minden nulláról indult. Kivételes ízlelő készséggel megáldott művész volt, a kiválósága az egyszerűségében volt" - mondta Eric Briffard, Robuchon egykori helyettese.

Népes küldöttség érkezett Japánból is, amellyel a sztárséf rendkívül szoros kapcsolatokat ápolt. A szertartáson jelen volt a séf francia-japán kettős állampolgár fia, Louis Robuchon-Abe is.

Az istentisztelet után a sztárséf földije és jó barátja, Jean-Pierre Raffarin volt kormányfő, valamint több neves francia mesterszakács és a szakmai szervezetek képviselői mondtak beszédet.

A szertartás néhány száz méternyire attól a Grand Rue (Fő utca)-n álló háztól folyt, ahol Joel Robuchon megszületett és a szüleivel élt. Tanulmányait először egy papi szemináriumban folytatta, de a konyhaművészet felfedezése eltérítette őt az eredetileg tervezett papi hivatástól.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
2018 legnagyobb dobása: a boróvszer
Egymillió dolláros üzlet. ... Tovább »
Magyar cukrász ilyet még nem ért el
Szenzáció! Magyar pastry chef a legnagyobbak között!... Tovább »
Legolvasottabb
2018 legnagyobb dobása: a boróvszer
Egymillió dolláros üzlet. ... Tovább »
Magyar cukrász ilyet még nem ért el
Szenzáció! Magyar pastry chef a legnagyobbak között!... Tovább »
Olvasósarok