Lapszemle

Nagy problémák vannak a magyar szőlőpiacon

A kép illusztráció
Szerző: Gusto
2018/08/24   |   11:18

A tavalyihoz hasonló vagy az alatti árakon indult a szüret, egyáltalán nem követik a szőlőtermelők költségnövekedéseit - írja a Világgazdaság.

Az almapiaci problémához hasonlította a szőlőpiaci helyzetet a lapnak Légli Ottó balatonboglári borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, ugyanis itt szintén az alapanyagtermelő szegmensben csapódnak le az árgondok.

Ennek fő oka, hogy a megtermelt szőlő döntő részéből - a balatonboglári borvidéken például 70 százalékból - nem az készít bort, aki megtermelte az alapanyagot.

Ha a bor árában nem sikerül érvényesíteni a költségnövekedést, akkor ez a szőlőtermelőkre csapódik vissza - magyarázta, hozzátéve, hogy Ausztriában nincs ilyen arányú felvásárlás, mint nálunk. A borászat rendkívül tőkeigényes tevékenység, esetleg a közösségi feldolgozók enyhíthetnek a helyzeten.

A kunsági borvidéken a tavalyi árakon kezdődött a szüret, ez a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által ajánlottnál 5-10 százalékkal alacsonyabb - mondta a Világgazdaságnak Zeisel László, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökhelyettese.

Nehezíti a szüreti helyzetet, hogy a hamarabb és egyszerre beérő szőlő dömpingszerűen érkezik a feldolgozókhoz.

Legolvasottabb
Gazdag aromája van a 2000 éves bornak
Vizsgálják, hogy milyen összetevői vannak az italnak.... Tovább »
Kiderült, hogy nem egészségesek a fekete kaják
A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését.... Tovább »
Komlót termesztenek párizsi házfalakon
A házfalak megművelését önkéntes komlófarmerekre bízzák.... Tovább »
Húsz éve nem volt ilyen szüret Németországban
A legtöbbet rizlingből szüreteltek.... Tovább »
Legolvasottabb
Gazdag aromája van a 2000 éves bornak
Vizsgálják, hogy milyen összetevői vannak az italnak.... Tovább »
Kiderült, hogy nem egészségesek a fekete kaják
A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését.... Tovább »
Komlót termesztenek párizsi házfalakon
A házfalak megművelését önkéntes komlófarmerekre bízzák.... Tovább »
Húsz éve nem volt ilyen szüret Németországban
A legtöbbet rizlingből szüreteltek.... Tovább »
Olvasósarok