Életmód

Kiderült, a nők lelkéhez a gyomrukon keresztül vezet az út

Szerző: Gusto
2018/08/27   |   21:45

Egyelőre keveset tudunk arról, hogy az étkezési szokások milyen szerepet játszanak a pszichológiai jólét szempontjából a férfiak, illetve a nők esetében – írta a medicalxpress.com.

A New York-i Állami Egyetemen dolgozó Lina Begdache és csapata 563 résztvevő – 48 százalékuk férfi, 52 százalékuk nő – bevonásával végeztek felmérést a közösségi médiában, hogy kiderítsék, az étkezési szokások hogyan befolyásolják a nők és a férfiak mentális állapotát.

A Nutritional Neuroscience című folyóiratban publikált eredmények szerint a férfiakra egészen addig jellemző a mentális jólét, amíg tápanyaghiány nem lép fel náluk. A nőknél ezzel szemben már kiegyensúlyozatlanabb étrend mellett is nagyobb valószínűséggel jelentkeznek mentális problémák. 

Vagyis a nők mentális jóléte nagyobb mértékben függ a kiegyensúlyozott táplálkozástól és az egészséges életmódtól, mint a férfiaké. 

"A legfőbb konklúziónk, hogy a nőknek valószínűleg többféle tápanyagra lenne szükségük pozitív lelkiállapotuk megőrzése érdekében, mint a férfiaknak" – mondta Begdache, majd hozzátette:

"Ezek az eredmények magyarázatot adhatnak arra, hogy miért diagnosztizálnak kétszer nagyobb eséllyel szorongást és depressziót a nőknél, és miért tartanak náluk a depressziós epizódok hosszabb ideig, mint a férfiaknál.

A mai étrendeknek magas az energiatartalmuk, de kevés bennük az olyan kulcsfontosságú tápanyag, amely anatómiai és működési szempontból is fontos az agy számára".

Begdache szerint a jelenlegi tudományos eredmények azt sugallják, hogy az ősember energiában és tápanyagokban gazdag étrendje jelentős hatással volt az agytérfogatra és a kognitív funkciók evolúciójára.

"A hímek és a nőstények különböző fizikai és érzelmi kötelezettségei eltérő energiaszükségletet és élelmiszerpreferenciát eredményezhettek" – magyarázta a szakember.

Begdache szerint lehetséges, hogy a mai étrend nem megfelelő a kifejlett emberi agy számára, ami zavarhatja bizonyos agyi rendszerek normális működését.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
2018 legnagyobb dobása: a boróvszer
Egymillió dolláros üzlet. ... Tovább »
Magyar cukrász ilyet még nem ért el
Szenzáció! Magyar pastry chef a legnagyobbak között!... Tovább »
Legolvasottabb
2018 legnagyobb dobása: a boróvszer
Egymillió dolláros üzlet. ... Tovább »
Magyar cukrász ilyet még nem ért el
Szenzáció! Magyar pastry chef a legnagyobbak között!... Tovább »
Olvasósarok