Ízek

Kedvenc gyümölcsünk a füge

Szerző: Rozsomák
2018/09/10   |   20:49

Ádám és Éva a levelével takarta el magát a bűnbeesés után, olvassuk a Bibliában. A tudomány is megerősítette, hogy ez a világ legrégebben termesztett növénye. Igen, a fügéről beszélek.

Most van a szezonja. Bár télen tövig fagyott, most mégis egymás után hozza batyuszerű gyümölcseit. Reggelente kimegyek a kertbe és lelegelem az érett terméseket.

Ilyenkor ókori római polgárnak érzem magam. Egy korabeli gourmet ránézésre megmondta, melyik füge luxuscikk és melyik a rabszolgáké. Olaszországban ma is sokfelé szárított sonkával eszik, ennek a hagyománynak is az ókorig nyúlnak a gyökerei.

Tavaly nyáron az Isztriai-félszigeten nyaraltunk, és egy elhagyott kertben reggel kilenckor megdézsmáltam egy jókora fügefát. Egy idős bennszülött gesztikulálva jött felém.

Először azt hittem, el akar hajtani, de aztán olaszul, kedvesen és hangosan csak figyelmeztetni akart, hogy vigyázzak ilyen korán a fügével, mert egész nap rohangálhatok majd a vécére.

Szerencsére nem lett igaza, de azóta olvastam, hogy a népi gyógyászatban bélfertőtlenítőként alkalmazzák. Azt is olvastam, ha eleget eszünk belőle, frissek és okosak leszünk. Javítja ugyanis a memóriát.

Saját termésSaját termés

"Mivel érzékeny és romlékony, mindenütt, ahol nagy mennyiségben terem, azonnal szárítják.

A szárítottból is érdemes a jobb fajtát választani: félpuhát, amelyik még kissé duzzadt és fényes felszínű. Kerüljük a vastag, kemény kérgűt, és azt, amelyen a lisztnek a legcsekélyebb nyomát is felfedezzük.

Felhasználás előtt áztassuk be, akár egy napra is, például vörösborba vagy fekete teába. Gőz fölé is tehetjük, vagy harmadik megoldásként nedves ruhába göngyölve, nejlonzacskóba csomagolva hűtőszekrényben is puhíthatjuk."

Tudta, hogy Babits Mihályról fügét neveztek el?

"Az egyik legkiválóbb fajta a Babits Mihály szekszárdi szőlőjéből való 150 éves fügebokorról szaporított koraérő, nagy gyümölcsű, 10 dkg körüli, többször termő (háromszor) fajta. Éretten vörösbarna színű.

A leggyorsabban termőre forduló füge. Már az ültetés évben biztosan terem. Egy szedésre 25-30 kg–ot is szüretelhetünk róla. A költő több versében is megemlíti e fügebokrot, mint gyermekkorának meghatározó élményét."

Például ebben: Gyümölcsbe harapva

"Tíz órakor bejött a szobalány s hozott
egy tál gyümölcsöt. Körte és barack között
hevert kékes magányban, satnyán, ráncosan
egy bús füge, mint egy sötét rabszolgalány
hajnal felé valami antik orgián,
aléltan, kéjtől elcsigázva, rózsaszin
s fehéressárga hamvas húsok halmain
óh te kit puhává aszalt a lángnapok
sütése: jer! barna melledbe harapok."

(idézet: gusto archivum)

Legolvasottabb
Gazdag aromája van a 2000 éves bornak
Vizsgálják, hogy milyen összetevői vannak az italnak.... Tovább »
Kiderült, hogy nem egészségesek a fekete kaják
A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését.... Tovább »
Komlót termesztenek párizsi házfalakon
A házfalak megművelését önkéntes komlófarmerekre bízzák.... Tovább »
Húsz éve nem volt ilyen szüret Németországban
A legtöbbet rizlingből szüreteltek.... Tovább »
Legolvasottabb
Gazdag aromája van a 2000 éves bornak
Vizsgálják, hogy milyen összetevői vannak az italnak.... Tovább »
Kiderült, hogy nem egészségesek a fekete kaják
A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését.... Tovább »
Komlót termesztenek párizsi házfalakon
A házfalak megművelését önkéntes komlófarmerekre bízzák.... Tovább »
Húsz éve nem volt ilyen szüret Németországban
A legtöbbet rizlingből szüreteltek.... Tovább »
Olvasósarok