Életmód

Veszélyben az egyik legkedveltebb belga sörtípus

Kép forrása: MediaProduction/iStock
Szerző: Gusto
2018/09/11   |   18:59

A belga sörök igen népszerűek a fogyasztók körében az egész világon. Magyarországon is óriási tábora van a spontán erjedésű, lambic söröknek. Ki ne szeretné a gyümölccsel érlelt Kriek-meggy, Frambois-málna és hasonló lambicokat.

Környezettudósok most arra jutottak, hogy a globális felmelegedés veszélyezteti az egyik legnépszerűbb és legegyedibb belga sörkülönlegesség, a lambic jövőjét.

A spontán erjedésű lambic jellegzetességét a helyi, Brüsszeltől dél-nyugatra (Pajottenland), a Senne-folyó völgyében található terület sajátos mikroklímájája és vadélesztője (Brettanomyces Bruxelliensis), illetve a nyílt kádas, szabad levegős erjesztés biztosítja, amelynek során a levegő élesztőgombái beindítják az erjedést.

A sörfőzdék időtlen idők óta támaszkodnak a természeti környezetre, amely a vadélesztők mellett a természetes hűtést is "szabályozza" a főzés időszakában. Normális körülmények között októbertől áprilisig -8 és +8 fok között ingadozik éjszakánként a hőmérséklet.

A globális felmelegedés következtében azonban a terület hőmérséklete megemlekedett, amely nemcsak a vadélesztőkre van hatással, de a sör aromavilágának kialakításában szerepet játszó természetes hűtést is befolyásolja. Egyre rövidül az október és április közötti időszak, kimutathatóan 15 nappal kevesebb ma már a főzésre fordítható idő.

Felmerült persze a mesterséges hűtés lehetősége, de Jean Van Roy, az évente 400 000 üveg Lambic sört gyártó Cantillon sörfőzde tulajdonosa szerint a sör mesterséges hűtése megváltoztathatja a Lambic aromaprofilját, ráadásul súlyos többletköltséggel járna.

(forrás: thedrinksbusiness)

Legolvasottabb
Gazdag aromája van a 2000 éves bornak
Vizsgálják, hogy milyen összetevői vannak az italnak.... Tovább »
Kiderült, hogy nem egészségesek a fekete kaják
A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését.... Tovább »
Komlót termesztenek párizsi házfalakon
A házfalak megművelését önkéntes komlófarmerekre bízzák.... Tovább »
Húsz éve nem volt ilyen szüret Németországban
A legtöbbet rizlingből szüreteltek.... Tovább »
Legolvasottabb
Gazdag aromája van a 2000 éves bornak
Vizsgálják, hogy milyen összetevői vannak az italnak.... Tovább »
Kiderült, hogy nem egészségesek a fekete kaják
A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését.... Tovább »
Komlót termesztenek párizsi házfalakon
A házfalak megművelését önkéntes komlófarmerekre bízzák.... Tovább »
Húsz éve nem volt ilyen szüret Németországban
A legtöbbet rizlingből szüreteltek.... Tovább »
Olvasósarok