A hét bora

Spanyolország mindig tartogat meglepetéseket

Szerző: Kling József
2018/09/25   |   12:46

Szeretem a spanyol borokat, pláne, ha karnyújtásnyira vannak tőlem. Erre a szép mencíára a Bortársaság polcán akadtam.

Ha van szőlőfajta, aminek a borát az elmúlt 20 évben ritkán kóstoltam, az a mencía. Igazából csak a kasztíliai Bierzóban, a galíciai Ribeira Sacrában és Veldeorrasban, illetve a szomszédos Portugália Dao nevű vidékén őshonos, ott amúgy jaennek (ejtsd: zsejn) hívják.

Komoly színanyag, tele a friss-fiatal borokra jellemző lilás villanásokkal. Illata intenzíven virágos, ibolya keveredik a lilaorgonával, de mögöttük ott tolakszik a gyümölcsös vonal: szeder, áfonya, szilva, túlérett meggy, halványan málna. Ja, és medvecukor, kezdetben markánsabban, majd egyre diszkrétebben.

Ízében is a virágosságé a vezérfonal, és ettől tényleg különleges. A teste úgy sűrű, hogy közben könnyed, a tannin ott van, de nem tolakodó. Vitális savai a frissességet erősítik. Mintha az összes felsorolt virágot-gyümölcsöt hidegen kipréselnénk és ezt a koncentrátumot kortyolgatnánk.

Hordónak nyoma sincs se illatban, se ízben, talán ezért is szeretem annyira.

Hűvös karakterű bor, de mégis van benne valami mediterrán kedvesség. 14%-os alkoholjából simán 2%-ot le lehetne tagadni. Nagyon itatja magát, a palack hamar kiürül, viszont semmilyen fejfájós utóhatását nem tapasztaltam.

Begyűjtöttem pár háttérinfót, íme:

A Pittacum borászatot 1999-ben alapította hat jóbarát, akik hittek és hisznek a borvidék, El Bierzo és az őshonos fajta, a mencía egyedi karakterében.

Hogy az ötletnek üzletileg is volt súlya, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a galíciai Terras Gauda csoport tokkal-vonóval megvette a pincét, megtartva az alapítókat. A 40 hektáros birtok Arganzában fekszik, az ültetvények 5-700 méter magasan cirka 200 parcellában elszórva. A talajt vörös agyag, gránit és pala alkotja.

A borászat építésekor találtak egy amphorát, amely pittacum néven a római korban mértékegységet is jelentett, bár ennek nyomát nem találom sehol. Mindenesetre ez az amphora lett a birtok keresztanyja.

Találtak még egy Dionüszosz fejet ábrázoló medált is, ez díszeleg a kapszulán.

A Petit Pittacum 2017 2800 forintért jó vásár, szerintem. Ár/érték arányban kevés magyar vörösbor veszi fel vele a versenyt.

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok