Megszületett a messiás

2018. 10. 02., 21:20
Borok
6272
By

Újabb szőlőfajtát ismertek el a napokban államilag, így mostantól a messiás névre hallgató bor forgalomba hozható – jelentették be a Pannon Egyetem Georgikan Kar szőlőtelepén. 

A kékszőlő fajtát közel két évtizede nemesítette dr. Bakonyi Károly kertészmérnök, aki olyan további szőlőfajták atyja, mint a cserszegi fűszeres vagy a nektár.

dr. Bakonyi Károly

A nemesítője által messiás névre keresztelt új fajta a dunáj és a merlot szőlők keresztezéséből született. A szakemberek szerint egyaránt alkalmas rozé, primőr ízjegyeket mutató könnyed, gyümölcsös és mediterrán típusú, testes vörösborok készítésére.

„Olyan fajtát álmodtunk közösen amelyik termésbiztonsága nagy. Ha valaki rozét akar, augusztus elején-közepén már szüretelheti nyugodtan: olyan cukorgyűjtő képességgel rendelkezik, hogy ekkor már 17,5-18 mustfok jellemzi. A borok, amelyek itt az asztalon vannak, nagy testű vörösborok.

Van, amelyiknek 15,5 százalék alkoholtartalma van, hatalmas tanninokkal. Mindezekért lesz jövője ennek a fajtának a piacon” – mondta a bemutatón dr. Kocsis László, a PE Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője.

Az elismertetési procedúrához szükséges vizsgálatok 8 évig tartottak. Mostantól már forgalomba hozható a messiás bor ezzel a fajtanévvel, a szőlőt pedig telepíthetik a gazdák. Eddig csak kísérleti jelleggel lehetett ültetni.

(forrás: boraszportal.hu)