Ízek

Bezárt a világ legnagyobb halpiaca

Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko
Szerző: Gusto
2018/10/07   |   19:46

Megtartották az utolsó árverést a világ legnagyobb halpiacán, a jelentős turistalátványosságnak számító Cukidzsin. Helyette napokon belül egy közeli mesterséges szigeten nyílik új, ultramodern halpiac.

A 83 éve alapított és évente turisták tízezreit vonzó halpiacot azért zárják be, mert elavult csarnokai és higiéniai viszonyai nem felelnek meg a mai követelményeknek. Helyén átmenetileg autóparkolót alakítanak ki a 2020-as olimpia számára.

A piacon naponta 1700 tonna hal és egyéb tenger gyümölcse cserélt gazdát. A szombaton tartott utolsó árverésen 4,3 millió jenért (10,7 millió forint) kelt el a legdrágább tétel, egy 162 kilós tonhal.

Fotó: MTI/AP/Eugene HoshikoFotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko

A régi halpiac helyett a közeli Tojoszu városnegyedben 5 milliárd dollárért épült vadonatúj halpiac, amely október 11-én, csütörtökön kezdi meg működését. A Cukidzsiról 900 kereskedőnek kell átköltöznie, egy felmérés szerint 80 százalékuk ellenezte a piac áthelyezését.

A tojoszui halpiacon üvegfal mögül, egy külön e célra épült kilátóról nézhetik meg az érdeklődők a híres hajnali, fél 5-kor kezdődő és egy órán át tartó halárveréseket.

A cukidzsi halpiac bezárás két év késedelmet szenvedett, mert előbb meg kellett tisztítani súlyosan mérgező anyagoktól az új helyet, ahol korábban egy gázgyár működött.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok