A hét bora

Az igazi rosé itt kezdődik

Kép forrása: Bortársaság
Szerző: Rozsomák
2018/10/13   |   13:03

Közhely, hogy Provence a rosé bölcsője.

A provence-i roséból azonban hiányzik a mi rozéképünk teljes kelléktára. Semmi tutti-frutti, semmi eper, még kevésbé szamóca vagy málna. Kóstolva végképp elfelejthetjük a műfaj eddig ismert összes állandó jelzőjét.

Különösen igaz ez a Figuière (ejtsd: figjer) birtok roséira. A pincészetet a Combart család vezeti 1992 óta. Organikusan művelik a szőlőt, mourvèdre, syrah, grenache, cinsault és vermentino fajtákkal dolgoznak.

Figuiére Le Saint André 2017

Hagymahéj és lazacrózsaszín.Telt, olajos, gazdag-lágy test, a korty végén ott figyelnek a finom tanninok. Illata: sárga húsú őszibarack, a héjával együtt, vörös grapefruit, sárgadinnye, diszkrét rózsa és fűszeres, levendulás-virágos, sós aromák.

Valójában sokkal inkább értelmezhető terroir-hangsúlyos fehérborként, mint roséként. Ízben a teljes illatarzenál visszaköszön, a korty végét citrusos savak nyújtják-zárják. (3400 Ft)

Rosé Premiere 2017

A birtok legjobb területeinek gyümölcse palás talajról. Grenache, cinsault és mourvédre házasítása. Kezdetben visszafogott, majd egyre harsogóbb illat fehér virágokkal, őszibarackkal, a háttérben fűszerekkel.

Ízben az olajossága, testessége meglepő, gazdag, sokrétű aromák kavarognak, egy idő után az ásványosság veszi át a főszerepet. Finom, de határozott savak, a lecsengés itt is citrusos. Ennek már jó húzós az ára, 6450 Ft.

Rosé Atmosphére Extra Brut 2016

Ha választanom kellene, a birtok pezsgőjére szavaznék. Elképesztő élmény. Krémes, olvadó korty finom buborékokkal. Illata-íze egy: barack, virág, citrusfélék és gazdag mineralitás.

Cinsault, grenache és a sosem hallott aubun házasítása. Acéltartályban erjedt, majd a második alkoholos erjedést követően 9 hónapos palackos érlelést kapott. Feleannyiba kerül (6950Ft), mint egy champagne, de legalább olyan jó.

Legolvasottabb
Átadták az Év Pincészete 2019 díjat
Kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán.... Tovább »
Boldog ország, ahol ez a hétköznapok bora
Ezeknek a boroknak lelkük van.... Tovább »
Legolvasottabb
Átadták az Év Pincészete 2019 díjat
Kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán.... Tovább »
Boldog ország, ahol ez a hétköznapok bora
Ezeknek a boroknak lelkük van.... Tovább »
Olvasósarok