Ilyen különleges bort már régen ittam

2018. 10. 27., 19:00
A hét bora
5659
By

Karner Gábor Szőlőkert utca 2.

Nem, ez nem a borász postacíme. Még a borvidékhez, a Mátrához sincs köze. E házszám alatt Karner Gábor apai nagyszülei laktak Solymáron. Aztán az utcát átkeresztelték Kossuthra, a táblácska pedig Karner legújabb olaszrizlingjének palackján, címkeként folytatja életét. Ez egy rugalmas házszám, kérem.

Nagyon régen jártam Karnerék birtokán, szóval mea culpa, de nem is emlékeztem, kóstoltam-e tőle valaha fehérbort. Pedig a zsebkendőnyi olaszrizling már 2007 óta megvan neki, már egy hektárra duzzadt a terület. Ráadásul ez az olaszrizlingnek az a klónja (SK54), amit Kozma Pál hozott a pécsi kutató intézetbe a Szerémségből.

Bevallom, én már rég felhagytam a fajtajelleg kergetésével. Nem érdekel. Sokszor egy fajtán belül is olyan nagyok az eltérések, hogy ez a sport már egyáltalán nem okoz örömet. 

Ez az olasz például köszönő viszonyban sincs az eddig ismert olaszrizlingekkel. Még azt se mondanám amúgy, hogy fehérbor. Lehetne narancsbor is, a színe alapján mindenképp. Karner Gábor két tételből és két évjáratból házasította. 50%-ban frissen préselt, 50%-ban két hétig héjon erjeszt must küvéje, 2015 és 2016-os évjárat egyben.

A bor egészen különleges. Finoman opálos narancsos ragyogás a pohárban, már csak azért is, mert szűretlen. Világosabb fekete teára emlékeztet. Az illata is közel áll egy Earl Grey teáéhoz. Citrusos, rózsás, őszibarackos. De ahogy nyílik, egyre mélyebb rétegei kerülnek felszínre.

(Ha valaki a nyitást követő pillanatokban esetleg illót érez, ne adja fel. Várjon öt percet és kezdje újra az ismerkedést. Nem fog csalódni.)

A veteményesünkből már kiszedtük az elszáradt paradicsomtöveket, és néhány fonnyadt paradicsom hever a földön a lehullott avar között, háttérben az elsárgult fügefalevelek. Mindez benne van a pohárban, de ennél jobban nem tudom elmagyarázni. Lefényképezni sem. 

A korty feszes, finom tannin, bársonyos sav, komoly, sokrétű textúra, olajossága és anyagszerűsége a pohár falán esztétikai jelenség. Az íze olyan hosszú, hogy méterrúddal lehetne mérni.

Minél tovább kóstolgatom, annál inkább az a benyomásom, hogy ez a bor nemcsak a fajtajellegen jutott túl. Fehérbor létére akár vörösbor is lehetne. Egy bor, amely túljutott a sztereotípiákon.

Amúgy a Grand Radovinben vettem 3200 forintért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Jelentkezzen, aki ivott ennél jobb magyar kékfrankost!

Mindig elájulok Karner Gábor kékfrankosaitól