Ízek

Megnyílt az Undorító Ételek Múzeuma

Szerző: Gusto
2018/11/01   |   09:17

Svédországban minap megnyílt a világ leggusztustalanabb ételeit felvonultató múzeum.

A malmői Undorító Ételek Múzeuma (Disgusting Food Museum) felvonultatja az emberek többsége számára mindig is gusztustalannak ítélt élelmiszereket, mint amilyen a kukacos sajt, a bikatöke vagy az egérbor.

A múzeum hangsúlyozza, hogy ki mit tart undorítónak, az meglehetősen relatív. Egyes kultúrákban az óriáspók sült potroha számít Michelin-csillagos fogásnak, aminek már csak a gondolatától is kiráz bennünket a hideg.

Az undornak, mint a hat alapvető emberi érzés egyikének, alapvetően mindig is evolúciós funkciója volt: segítségével elkerültük a betegségeket, végső soron a halált.

Az undor mértéke kultúránként változik, tehát a világ 80 legundorítóbbnak tartott ételét felvonultató múzeum alapvetően kulturális kalandra hív. Mert persze interaktív a javából: szagolhatjuk és ízlelhetjük a kiállított „műalkotásokat“.

A kiállított élelmiszerek között belekóstolhatunk többek között a svéd fermentált heringbe, a Peruból származó pörkölt tengerimalacba, a szardíniai kukacoktól hemzsegő sajtba, az izlandi öreg cápába, és a világ legbüdösebb gyümölcsébe.

A kiállítás missziója, hogy segítsen lebontani a gusztustalannal szembeni előítéleteink lebontásában.

„Erre a jövőben azért is nagy szükségünk lesz, mert a jelenlegi hústermelés környezetre gyakorolt ártalmas hatása lassan eléri a kritikus pontot, tehát villámgyorsan el kell kezdenünk fenntarthatóbb fehérjeforrások után nézni” - mondja Dr. Samuel West, a múzeum kurátora.

(forrás: thedrinksbusiness) képek forrása: Disgusting Food Museum

Legolvasottabb
Gazdag aromája van a 2000 éves bornak
Vizsgálják, hogy milyen összetevői vannak az italnak.... Tovább »
Kiderült, hogy nem egészségesek a fekete kaják
A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését.... Tovább »
Komlót termesztenek párizsi házfalakon
A házfalak megművelését önkéntes komlófarmerekre bízzák.... Tovább »
Húsz éve nem volt ilyen szüret Németországban
A legtöbbet rizlingből szüreteltek.... Tovább »
Legolvasottabb
Gazdag aromája van a 2000 éves bornak
Vizsgálják, hogy milyen összetevői vannak az italnak.... Tovább »
Kiderült, hogy nem egészségesek a fekete kaják
A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését.... Tovább »
Komlót termesztenek párizsi házfalakon
A házfalak megművelését önkéntes komlófarmerekre bízzák.... Tovább »
Húsz éve nem volt ilyen szüret Németországban
A legtöbbet rizlingből szüreteltek.... Tovább »
Olvasósarok