Ízek

A sült tücsök az új nasi

Szerző: Gusto
2018/11/21   |   18:15

A Sainsbury's az első brit élelmiszeráruház-lánc, amely rovarokból készült termékekkel bővíti kínálatát, hogy népszerűsítse a kevesebb üvegházhatású-gáz kibocsátásával járó fenntartható élelmiszertermelést.

"A rovarokból készült rágcsálnivalókra többé nem valami furcsaságként vagy gasztronómiai kihívásként kellene tekinteni" - jegyezte meg közleményében Rachel Eyre, a szupermarketlánc egyik vezető beosztású munkatársa.

Az ehető rovarokkal foglalkozó Eat Grub nevű vállalat hollandiai tücsökfarmjairól származó rovarcsemegéket az élelmiszeráruház-lánc 250 üzletében fogják értékesíteni.

A cég szerint a britek csaknem 10 százaléka kóstolt már rovarokat. A vállalat célja, hogy egyre több fogyasztó étrendjében helyet kapjanak a tücskök, akár sült formában rágcsálnivalóként, akár sütéshez használt lisztként. 

Az Eat Grub társalapítója, Shami Radia szerint a vállalat szeretné megmutatni az embereknek, hogy a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokon túl a tücskök kifejezetten ízletesek is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a rovarok gazdag zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-forrást jelenthetnek.

A világnépesség növekedése és a középosztály folyamatos bővülése nyomán 50 százalékkal nőtt az emberiség fejenkénti húsfogyasztása az elmúlt négy évtizedben, ami a szakértők szerint fenntarthatatlan. Sokan aggodalommal szemlélik az intenzív mezőgazdasági termelés és a kereskedelmi célú halászat környezetre gyakorolt hatásait is.

A FAO szerint világszerte legkevesebb kétmilliárd ember eszik rovarokat - amelyek jóval kevesebb földterületet és vizet igényelnek, mint a szarvasmarhák -, és ma már több mint 1900 fajukat hasznosítják élelmiszerként.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok