A hét bora

Idén ezek a legjobb beaujolais-k

Szerző: Rozsomák
2018/11/24   |   18:46

Az évnek ebben az időszakában mindig rácsodálkozunk a beaujolais-re és újra meg újra el kell mondanunk, hogy nem csak az újbor szinonimája.

Georges Duboueuf „találta ki” a beaujolais-t, neki „köszönhetjük”, hogy a világ egyik legnagyobb presztízsű borvidékének, Burgundiának a déli csücskét sokan pusztán az újborral (nouveau-val) azonosítják, amely november harmadik csütörtökén kerülhet a borszaküzletek polcaira. Ő csinált belőle bizniszt, na.

Pedig a régió hírnevét inkább a Beaujolais-Villages AOC, sőt a Cru Beaujolais öregbíti.

A meglepő azonban éppen az, hogy a nouveau-k között is akadnak évről évre egyre komolyabb, artisztikusabb tételek.

Most például ezek.

Pierre-Marie Chermette Beaujolais Primeur Origine Vieilles Vignes 2018

A család a 17. század óta készít bort. Öreg tőkék gyümölcse, ráadásul szűretlen. Igazából nem értem, miért nem ilyen minden beaujolais. Nem az a foszforeszkáló, banános-málnás gyümölcslé. Igazi bor gyönyörű fűszeres-földes aromákkal, elképesztően finom tanninokkal és persze dzsúzos gyümölcsösséggel. Másnap is fantasztikus. Igazán nagy élmény.

Pierre-Marie Chermette Beaujolais Primeur Griottes 2018

Az ültetvény mellett állítólag meggyfák (griottes) állnak őrt, ezért-e vagy sem, de a meggy az illatban és az ízben is ott van. Friss, könnyű dzsúz. Nem a technológia, hanem a természetesség jut róla eszünkbe. Minél többet iszunk belőle, annál inkább. Savai, tanninjai harmonikus egységet alkotnak.

Maison Louis Jadot Beaujolais Villages Primeur 2018

Az előző kettőhöz képest szinte ipari bor, de a maga műfaján belül verhetetlennek bizonyul. Fél tucat nouveau-t kóstoltunk, és ez minden körben kiugrott. A bor is a pohárból. Részben azért is, mert a technológia, a szénsavmaceráció itt tapintható a leginkább. A jellegzetes banánillat a málna és piros bogyósok mellett itt a legerősebb. Dzsúz a négyzeten, de még mindig borszerű.

Szénsavmaceráció

Először 1935-ben Flanzy professzor, a narbonne-i Borászati Kutatóállomás igazgatója vezette be az úgynevezett szénsavmacerációs eljárást. Lényege: a szőlőfürtök az erjesztő tartályban saját súlyuknál fogva összepréselik egymást, kinyomnak magukból bizonyos mennyiségű mustot. 

A mustban elindul az erjedés, a képződött széndioxid, illetve a hozzáadott szén-dioxid elzárja a levegőtől az ép szőlőszemeket is. A szőlőbogyókban szintén elindul egyfajta erjedés, gyorsabban kialakul a majdani bor alkohol- és savszerkezete, továbbá különleges illóanyagok adnak neki speciális aromatikát (banán-málna). 

Rövid ideig tartó (néhány napos) erjesztés után kíméletesen kipréselik a szőlőbogyókból a mustot, majd a normál borkészítési eljárásokkal folytatják tovább az erjesztést.

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok