Borok

Kételkedve fogadták, azóta a birtok zászlósbora lett

Kép forrása: Perényi Zoltán / Borászportál
Szerző: Gusto
2018/11/30   |   09:35

A pinot noir Burgundia legnagyobb presztízsű borait adja, de viszonylag újkeletű történet Magyarországon.

Furcsán néztek az Etyeki Kúriára 2001-ben, amikor az Etyeki Nagy Látó-hegyen, az alapvetően fehérboros vidéken az első pinot noir tőkéket eltelepítette. Pedig Etyeken minden adott, ami ennek a fajtának kedvez: a meszes, jó vízháztartású talaj, a hűvösebb, szeles lankák.

Az Etyeki Kúria még csak a 16. évjáratnál tart, és bár 2009 óta folyamatosan kóstolja vissza az évjáratokat, a régebbi évjáratok a kereskedelemben eddig nem voltak elérhetők. Saját tapasztalat, hogy a fajtának nagyon jól áll a hosszabb palackos érlelés, de a fejlődés nem mindig egyenesen felfelé ívelő, előfordul, hogy a korábban leggyengébb évjáratnak tűnő tétel lesz a legjobb pár év elteltével.

Mikor Mérész Sándor 2009-ben csatlakozott a Kúria csapatához, már a hetedik évjáratot szüretelték, és megvoltak az első díjak is. Bár a fajtát sokan nagyon szeszélyesnek tartják, Sándor azt vallja, ha kiismeri az ember az igényeit, akkor minden évben komplex borok készíthetők belőle.

Igazi különlegességnek számít ezért, hogy idén novembertől limitált kiadásban megjelenik a hat tételből álló Pinot Noir Évjáratválogatás, melyet az Etyeki Kúria november 29-én mutatott be a sajtó képviselőinek.

December 8-án, a Borbála Napi Nyitott Pince Kóstolón az érdeklődőknek lehetőségük lesz kóstolón tesztelni a Pinot Noir Évjáratválogatás borait.

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok