Borok

Ha csak egy magyar borászt választhatok, akkor az Györgykovács Imre

Györgykovács Imre (fotó: Nagy Balázs/Gusto)
Szerző: Kling József
2018/12/09   |   12:54

Ha csak egyetlen magyar borásztól vihetnék bort arra a bizonyos lakatlan szigetre, az Györgykovács Imre lenne.

Miatta lettem Somló elkötelezett trubadúrja. Sokszor megénekeltem már, hogy a megbízhatóság szobrát Imréről lehetne megmintázni. Nemrég felröppent a hír, hogy a mester elfáradt, abbahagyja a borkészítést.

Megbízható forrásból tudom, nem hagyja abba. Nem tudja abbagyni. Hogyan is élhetne Somló nélkül?

Ő, aki már akkor kézműves volt, amikor ez a szó még nem szerepelt a borászok szótárában.

A címke változatlan, mint a barlangrajzok. Az a marketingje, hogy nincs marketingje. A neve fogalom, stílusának komoly rajongói vannak.

Magam is közéjük tartozom és mindig gyerekes izgalommal várom, amikor borainak újabb évjáratai megjelennek a polcokon.

Most 2016-os borait kóstolhattam.

Györgykovács Nagy-Somlói Sárgamuskotály-Tramini 2016

Kifinomult, elegáns, hűvös illat, semmi túlzó parfüm, már itt is az ásvány dominál, csak utána köszön be a rózsa. Aztán szőlő és fehér húsú őszibarack. Gazdag, rétegzett, puha struktúra, amit a savak cizellált savszerkezete tart.

Az íznek íve van. Virág, gyümölcs, ásványosság, lecsengésében finoman sós, de keretezi a rózsa és a szőlő direkt aromavilága. Légies a test, olvad a nyelven, ettől és a szavakba nem önthető tisztaságtól, hülyén hangzik, tudom, de mégis: spirituális élmény.

Györgykovács Nagy-Somlói Olaszrizling 2016

A furmint mellett az olaszrizling renoméját építik idehaza. Györgykovács mindkettőben etalonnak számít. Olaszrizlingje számomra mérföldkő volt annak idején, itt értettem meg, hogy ebben a fajtában ott van a nagybor lehetősége. Illata füves, a növények, fűszerek aromatikája dominál, a gyümölcsök csak az íz horizontján tűnnek fel. Feszesség és lágyság különös, kortyról kortyra változó dinamikája tölti ki a poharat. Utóízében az ásványosság megerősödik, de hagy maga mellett helyet a virágoknak is. Elegancia, tisztaság.

Györgykovács Nagy-Somlói Furmint 2016

Illatban fehér és lila virágok, főleg ibolya. Számomra ez valahogy a furmint egyik állandó jelzője, legyen az tokaji vagy somlói. Gyümölcsössége végig szerényen a háttérben marad, ízben is a virágokon és mineralitáson van a hangsúly. Az elegancia, az alkotóelemek harmóniája, az illat, íz, test mértékadó egyensúlya lenyűgöző. Amúgy Györgykovács furmintja nekem nagyobb élmény a legnagyobb tokaji furmintoknál.

Névjegy

Családjában nagy hagyományai vannak a borászkodásnak, dédapja 1910-től egész életén keresztül a zirci apátság vincelléreként dolgozott, édesapja pedig az ő nyomdokaiba lépve Budafokon végzett borászként 1940-ben.

Györgykovács Imre először kertésztechnikusként dolgozott, majd a Videotonnál műszerészkedett. 1979-ben rájött, ha ő nem folytatja, kihal a Györgykovácsokból a szőlőművelés iránti fogékonyság. Így hát szőlőt vett Somlón, és belevágott.

Fotó: Acsai MiklósFotó: Acsai Miklós

1993-ban egy svájci borversenyen aranyéremmel jutalmazták a traminijét. Ugyanabban az évben a szakma is soraiba fogadta a budapesti borfesztiválon.

Mindig mindent a megfelelő időben tesz, senki se tudja nálánál jobban, mikor kell metszeni, zöldmunkázni, permetezni. A szőlő érettsége nála elsődleges szempont, senki sem választja meg olyan körültekintően a szüreti időpontot, mint ő.

Györgykovács egy vérbeli műszerész precizitásával végzi a munkát, nincs olyan fizikai vagy szellemi áldozat, amit meg ne hozna a minőség érdekében. 2012-ben ő volt a Borászok Borásza.

Legolvasottabb
Végre igazi halétterem nyílt a Balaton partján
Még bele sem szagoltunk az étlapba, máris kivívta szimpátiánkat.... Tovább »
Meghalt Niszkács Miklós
Gasztronómiai szakíró volt, a Vendéglátás magazin egykori főszerkesztője. ... Tovább »
Balatonfüred új üdvöskéje
A Zelna borok a partra költöztek.... Tovább »
Fine dining minőség bisztróárakon
Gusto13 Bistro & Delicate.... Tovább »
A St. Donát lett Magyarország legszebb birtoka
Szőlészet-Borászat kategóriában.... Tovább »
Legolvasottabb
Végre igazi halétterem nyílt a Balaton partján
Még bele sem szagoltunk az étlapba, máris kivívta szimpátiánkat.... Tovább »
Meghalt Niszkács Miklós
Gasztronómiai szakíró volt, a Vendéglátás magazin egykori főszerkesztője. ... Tovább »
Balatonfüred új üdvöskéje
A Zelna borok a partra költöztek.... Tovább »
Fine dining minőség bisztróárakon
Gusto13 Bistro & Delicate.... Tovább »
A St. Donát lett Magyarország legszebb birtoka
Szőlészet-Borászat kategóriában.... Tovább »
Olvasósarok