Ízek

Miért csak karácsonykor esznek halat a magyarok?

Szerző: Gusto
2018/12/19   |   13:38

A többi európai országhoz képest rendkívül szerény a magyar halfogyasztás. 

Egy főre számítva alig hét kilogramm évente, és ez is jellemzően az adventi és karácsonyi időszakhoz köthető.

A legtöbb halat fogyasztó országokban tízszer annyi halat esznek mint nálunk, de az európai átlagnak is csak a harmadát fogyasztjuk.

A karácsonyi időszakban a ponty mellett egyre népszerűbb a szürke és az afrikai harcsa. Egyre nagyobb a kereslet a feldolgozott termékek iránt, ennek ellenére a MA-HAL (Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet) több mint 40 településen 70 értékesítési ponton szervez közvetlen termelői élőhal-értékesítést a fogyasztók kedvező árú kiszolgálásának érdekében. Az értékesítési pontok a szervezet honlapján érhetők el.

Vadas harcsa zsemlegombóccal/Halkakas bisztróVadas harcsa zsemlegombóccal/Halkakas bisztró

Bár a termelési költségek növekedésével a haltermékek nettó ára 5-7 százalékkal emelkedett, az áfacsökkentés miatt a fogyasztók a tavalyihoz hasonló áron juthatnak a haltermékekhez. Elsősorban a hipermarketek folytatnak árversenyt, a pontyot jelenleg ezer forint alatti beszerzési áron is el lehet érni. A haltermékeket drágítja a feldolgozás, a pontyszelet jelenleg 2200-2500 forint körül mozog.

Magyarországon mintegy 26 ezer hektáron tenyésztenek halat, ebből jelentős mennyiséget, mintegy 30 millió eurónyi édesvízi halat értékesítenek a környező országokban. A fő vevők közé tartozik Románia, Ausztria, Lengyelország és Németország. A termelők örömmel vennék, ha csökkenne az export, és minél több halat tudnának a belföldi piacon értékesíteni.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok