Ízek

Itt a tökéletes karácsonyi tea receptje

Szerző: Gusto
2018/12/22   |   15:30

A masala chai az indiaiak tradicionális, mindennapi teája, eldobható kis cserép csészékből isszák literszám. Bár ők a monszun szabályozta fülledt melegben fogyasztják, a csípős-fűszeres tejes tea nekünk karácsony környékén, a téli időszakban okozza a legnagyobb örömet. Az alábbi receptet minden évben elővesszük, hogy minél többen megismerhessék ezt a fenséges italt.

A masalát az indiaiak csakis assamiból készítik. Sőt van az assaminak egy még dögösebb változata, az assam levélmorzsaléka, amit a cseppet se kíméletes CTC módszerrel (crushing, tearing, curling = zúzás, tépés, sodrás) állítanak elő: aprócska golyókká sodorják. Ez az eljárás aztán kihozza a tea szinte állatias aromáját és gazdag, fás ízét. 

Mi a receptünket Paizs Sickratman Miklóstól kaptuk, amikor még az 100Teában dolgozott.

Szóval kell hozzá assam CTC. Továbbá fűszerek: kardamom, ánizs, gyömbér, fahéj, szegfüszeg, rózsabors. Nagyon jó még bele a babérlevél, római kömény, koriander, szerecsendió.

További elengedhetetlen tartozéka a masalának a tej (legjobb a házi, magas zsírtartalmú) meg valódi nádcukor és jó minőségű víz. 

Masalát készíteni a legjobb foglalatosságok közé tartozik. Nyilván a fűszerek teszik, az ember agyáig hatol a sok egzotikus, mézeskalácsos-karácsonyi illat. A fűszereket vagy por formájában vásároljuk meg vagy mozsárban dolgozzuk meg őket.

A lentebb összefoglalt arányokban keverjük össze, tegyük bele egy jól záródó üveg vagy fém dobozba, így hosszú ideig el leszünk látva masala fűszerrel, amit egyébként egyéb, keleti sütemények készítéséhez is felhasználhatunk. Szóval megvan a fűszerkeverékünk. 

Négy deciliteres kancsóhoz szabjuk az arányokat. Az indiaik egyébként hatalmas fémkannákba szűrik a masalát, mivel igen nagy mennységben, állandóan fogyasztják. 

Mi ehhez képest szalonteázóknak számítunk, ennek megfelelően cserépkannát választunk. Szükségünk lesz azonban egy fém lábosra, amiben megfőzzük. 

A lábosba öntsünk 1/3-2/3 arányban vizet és tejet. Adjunk hozzá 1, 5 mérőkanál (cirka 6-7 gr) assam CTC-t, 2 púpos mokkás kanál fűszerkeveréket és barna cukrot ízlés szerint (nekünk a 3-4 púpos kanál nádcukor jött be). A lábos tartalmát keverjük össze. 

Tegyük fel a tűzre, indítsuk el teaóránkat és a következő 11 percet szenteljük a masala készítésnek, vagyis ne mozduljunk a tűzhely mellől. Teánk ugyanis hamar forrni kezd, ezért időnként kavargassuk, vegyük kis lángra, fújjuk vissza a fel-feldagadozó habot. Legyen kéznél konyharuha vagy azbesztkesztyű, hogy egy-egy pillanatra akár le is kaphassuk a tűzről.

Amikor másodszor kezd dagadni főzetünk tetején a sötétbarna hab és teaóránk élénk pittyegéssel figyelmeztet az idő múlására, akkor vegyük le a tűzről, várjunk egy percet, amíg megnyugszik a forrás, addig szedjünk elő egy normál műanyag szűrőt és a sűrű, illatos, tejeskávé színű főzetet szűrjük bele az erre a célra kiválasztott kannába. A csípős-édes masala rendbe rakja az ember gyomrát, univerzális gyógyszer és kedélyállapot javító. 

Recept

A fűszerkeverékhez

40 gr zöld kardamom por
100 gr gyömbér por
100 gr ánizspor
60 gr fahéjpor
20 gr szegfüszeg por
10 (20) gr rózsabors por

Kancsóhoz (4 dl)

1/3 víz
2/3 tej
1, 5 mérőkanál assam CTC 
2 púpos mokkás kanál fűszerkeverék
3-4 púpos kávéskanál barnacukor

Összekeverem, 11 percig főzöm, utána teáskannába szűröm.

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok