Borok

Ezeket a magyar borokat szerettük a legjobban 2018-ban

A kép illusztráció
Szerző: Kling József
2018/12/27   |   13:23

Az év utolsó napjaiban minket is elkap a listázási vágy. Újrakóstoltuk idei legnagyobb borélményeinket. Meglepetés, hogy hetek, hónapok távlatában egyik sem okozott csalódást.

Ahogy az is meglepő, mennyire tükrözi ízlésünket az alábbi válogatás. A vörösborokat sorra lenyomták a fehérek. Úgyhogy a címlapi kép kicsit becsapós.

Íme a kedvenceink:

Györgykovács Nagy-Somlói Furmint 2016

Gyümölcsössége szerényen a háttérben, illatban-ízben most is a virágokon és mineralitáson van a hangsúly. Az elegancia, az alkotóelemek harmóniája, az illat, íz, test mértékadó egyensúlya lenyűgöző. Györgykovács furmintja nekünk nagyobb élmény a legnagyobb tokaji furmintoknál. (6150 Ft, Bortársaság)

Bott Frigyes Szűretlen Juhfark Vinculum 2017

Oolong tea illata, ásványok, barack, elegáns, feszes szerkezet. Egyszerre hűvös és meleg, savas és lágy, citrusos és pezsgős-aszús, mézes-gyümölcsös ízek váltakoznak izgalmas ritmusban. A korty hosszú, olajos, majd a végén mégis szikár és ásványos. Ez a kettősség további izgalmakat tartogat. (7200 Ft, Radovin)

Karner Gábor Birtok Kékfrankos 2015

Hűvös illata az áfonya, szilva, meggy, medvecukor, menta, bors, szegfűszeg, rózsabors állandóan változó, bódító kavalkádja.

Íze a négyzetre emelt illat. Gyümölcsösség és fűszeresség egymást támogatja. Puha tanninjai és vitális savai a régi időket idéző 12, 5% alkohollal könnyed, elegáns, sűrű, dzsúszos struktúrát építenek. (3590 Ft, Radovin)

Kreinbacher Hárslevelű Selection 2016

Gyönyörű, hűvös-mentás, virágos-őszibarackos-körtés, ásványos illat. Elképesztően elegáns, krémes-olajos szerkezet. Tisztasága leírhatatlan. Minden korty után izgalmasabb arcát mutatja. Magas szinten hozza a termőhelyi adottságokat és a fajtajelleget. Intelligens savak, hosszú utóíz.

Rövid áztatás és préselés után spontán erjedt hordóban, majd magyar és francia tölgyben érett. (3850 Ft, Bortársaság)

Szászi Badacsonyi Olaszrizling 2017

Zöldbe játszó arany szín, érett, de nem túlérett aromák. Déli gyümölcs, aszalt paradicsom, édeskömény és ásványok minden mennyiségben. (1950 Ft, Bortársaság)

Káli Kövek Köveskál Olaszrizling 2017

Nevéhez méltón valóban köves, ásványos a bor az első kortytól az utolsóig. Ízben remek, vibráló savak, feszes szerkezet, citrusos aromák. "Szabó Gyula egyik legszebb falubora, a Köveskáli erdő közepén lapuló, öregtőkés bio-művelésű olaszrizlingből", írja a Bortársaság. És tényleg! (3490 Ft, Bortársaság)

Kaláka Pince Csepke Gyöngyözőbor 2017

A maga műfajában egyedülálló az eleganciája, kifinomultsága. Illatában őszibarack, fehér ibolya, birsalma, körte, alma, minden szippantáskor más-más sorrendben.

Ízben a gyümölcsösség van felül, mögötte az ásványosság is ott dorombol. Puha a korty, csupa krémesség, de ugyanakkor élénk, üdítő, friss savak vezetik az ízt: alma, körte, barack, birs.

Bár "csak" gyöngyözőbor, mégis pezsgőélmény. (2600 Ft, Bortársaság)

Bencze Birtok Riesling 2016

Ízgazdag gyümölcskoncentrátum: fehér húsú őszibarack, alma-körte és citrusfélék. Precízen felépített test, ásványos, sós villanások. (4750 Ft, Radovin)

Weninger Kékfrankos 2016

Hűvösen józan illatában izgalmas fűszeres illatok, a háttérben fás, tiszta animális jegyek. A piros-fekete bogyós gyümölcs ízben intenzívebb. Minél többet levegőzik, annál inkább előtörnek az ásványok. Egy óra múlva az utóíze tisztán sós, de aztán megint gyümölcsös, utána fűszeres. És aztán kezdődik elölről. Tiszta bio, mondani sem kell. Ja, meg szűretlen, derítetlen, alig kén. Nagyon finom. (3350 Ft, Bortársaság)

Jásdi Cserszegi Fűszeres 2018

Illata finom parfüm, muskotály, rózsa, (rózsavíz!), menta, a háttérben birsalmás tisztaszoba. Visszahozza a tavaszt.

Tartalmas, olajos a teste, bizsergető, citrusos savai mellett az egész szerkezet elegáns, utóízében finom mineralitás. (1890 Ft, Bortársaság)

Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Olvasósarok