Ízek

Ne csak babonából együnk újévkor lencsét!

A képek illusztrációk
Szerző: Gusto
2018/12/29   |   11:29

Újév napján a lencse kötelező, mert állítólag akkor egész évben tele lesz a pénztárcánk. 

Mi a babonákban már nem hiszünk, hiszen akármennyi lencsét ettünk az elmúlt években, csak nem gazdagodtunk meg. Úgyhogy inkább azért esszük, mert finom és egészséges. És jó így kezdeni az új évet. 

Előástuk kedvenc receptünket, mi zöld, azaz Puy-i lencsével készítjük, de bármelyiket használhatjuk, a barnát, belugát, fehéret, vöröset.

A zöld lencse a francia Le Puy régióban terem és eredetvédett, mert a vulkanikus talajnak köszönhetően elképesztő, egyedi, csak rá jellemző ízeket produkál. Fő jellemzője a földes íz és a főzés után megmaradó al dente struktúra. Húsz percig elég főzni.

Íme a szuper recept!

  • 250 gr lencse
  • ¾-1 l víz
  • 5 gr só
  • ízesítőcsokor (póréhagyma, kakukkfű, babérlevél, petrezselyemszár)
  • szemes bors
  • 60 gr hagyma
  • 60 gr répa (durvára vágva)
  • 1 gerezd fokhagyma héjában szétzúzva, esetleg 1-2 szegfűszeg.
  • A vízhelyettesíthető könnyű szárnyaslevessel.

A lencsét hideg vízben tesszük fel. Lehetőleg olyan lágy vízben, amely teafőzésre is alkalmas. Kis lángon, alig gyöngyözve főzzük 20 percig (az idősebb lencse 30-40 percig is főhet). A láng legyen nagyon kicsi, mert ha lobogva forr a víz, a szemek szétesnek.

Akkor van kész, amikor a szemek puhák, de még feszesek. A kész lencsét leszűrjük, széles tepsire öntjük, hogy ne puhuljon tovább. Még langyosan keverjük hozzá az ecet-olaj öntetet.

Tálalhatjuk mustáros, dióolajas, vagy mézes-szójás vinaigrette-tel is. De készíthetünk úgy is öntetet, hogy portóit, madeirát vagy késői szüretelésű tokajit keverünk a maradék főzőlével (vagy húslevessel), és ezt sűrítjük be mintegy harmadára (250 gr lencséhez egy dl-re).

Adhatunk hozzá zöldségkeveréket: finomra (2 mm-es kockára) vágott hagymát, sárgarépát, szárzellert, metélőhagymát. Végül keverhetünk bele blansírozott, majd megpirított császárszalonnát. Friss borsot őrölünk rá.

Igen jól illik hozzá a bevert tojás, a sült kolbász, a főtt, majd grillezett fül vagy farok.

(forrás: Gusto archívum, Bittera Dóra – Molnár B. Tamás)

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok