Ízek

A jó Mornay-szósznak három titka van

Szerző: Gusto
2019/01/13   |   13:34

Íme egy klasszikus recept chedarral.

A jó Mornay-szósznak három titka van.

  • Az egyik, hogy nem főzzük túl sűrűre.
  • A másik, hogy lehetőleg minél érettebb cheddart használunk hozzá.
  • A harmadik pedig, hogy a sajtot csak a végén, a tűzről levéve keverjük a mártásba.

  1. A szószhoz először is felolvasztunk 40 gramm vajat.
  2. Belekeverünk 40 gramm lisztet, egy percig pirítjuk.
  3. Fokozatosan hozzáadjuk 3 dl tej és 3 dl zöldségalaplé keverékét, és addig kevergetjük, míg fel nem forr, és mártássűrűségűvé nem válik.
  4. Ezután még két percig főzzük kis lángon, majd levesszük a tűzről.
  5. A 15 dkg reszelt cheddarból 10 dekányit a szószba keverünk, végül sózzuk, borsozzuk, és már készen is van.

Előzőleg egy nagy edényben, sós vízben 5-6 percig (forrás után) főzünk egy rózsáira szedett közepes méretű karfiolt és brokkolit, valamint keményre főzünk három tojást.

A lecsöpögtetett zöldségeket és a négybe vágott tojásokat tűzálló edénybe tesszük, ráöntjük a Mornay-mártást, a tetejét pedig megszórjuk a maradék cheddarral.

Előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje. Nagyon finom, kipróbáltuk.

A 2017-es Szászi Badacsonyi Olaszrizling passzolt hozzá, mint kabáthoz a gomb.

Legolvasottabb
Megvan, ki nyerte a 2019-es Bocuse d'Or-t
A gasztronómia Oscar-díja.... Tovább »
Nem győzünk csodálkozni a 2015-ös Gere Soluson
Ha vakon kóstolnánk, azt mondanánk Montalcino szülötte.... Tovább »
Ez lesz a legnagyobb magyarországi borbemutató
235 borászat több mint 1000 bora közül választhatnak.... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan, ki nyerte a 2019-es Bocuse d'Or-t
A gasztronómia Oscar-díja.... Tovább »
Nem győzünk csodálkozni a 2015-ös Gere Soluson
Ha vakon kóstolnánk, azt mondanánk Montalcino szülötte.... Tovább »
Ez lesz a legnagyobb magyarországi borbemutató
235 borászat több mint 1000 bora közül választhatnak.... Tovább »
Olvasósarok