Ajánljuk

A furmint a jövő nagy fehér fajtája

Furmint Február
Szerző: Gusto
2019/02/01   |   08:15

Február 7-én, csütörtökön 16 órától Furmint Február Nagy Kóstoló a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol több mint 200 furmintot kóstolhatunk.

Egy hónapon át a furmintnak szentelt rendezvényekkel - többek között a csütörtöki Furmint Február Nagy Kóstolóval - ünneplik országszerte az egyik legígéretesebbnek tartott magyar szőlőfajtát a Furmint Február keretében.

Február 1. pedig már hivatalosan is nemzetközi furmint nap.

Tokaj fő fajtája a nagy száraz borok és egyben a tokaji aszú alappillére is.

A fajta Somlón is kiemelt szerepet játszik, és egyre több borvidék lát fantáziát benne: a furminttelepítések nagysága az utóbbi években egyértelműen nő, ráadásul, akik ezt a fajtát választják, azok jellemzően a legjobb területeiken telepítik, hogy prémium bort készíthessenek belőle.

A nemzetközi szakértők szerint a furmintban minden megtalálható, ami a legjobb fajtákra jellemző: gyümölcsös, de komoly borokat ad, amelyek egyedülálló savszerkezete a hosszú érlelhetőséget garantálja.

A világ csúcsborai között az is fontos szempont, hogy egy fajta jól közvetítse a termőhely sajátosságait, a furmint pedig ebből a szempontból is kiemelkedő.

A furmint a jövő nagy fehér fajtája. Ezt Caroline Gilby MW mondta január 30-án, a nagy presztízsű londoni 67 Pall Mallban, a Wines of Hungary UK által szervezett furmint kóstolón, ahol 20 magyar pincészet mutatkozott be szakmai közönség előtt.

A Wines of Hungary UK oszlopos tagjaival a Borsmentán olvashatnak remek interjút.

Legolvasottabb
Végre igazi halétterem nyílt a Balaton partján
Még bele sem szagoltunk az étlapba, máris kivívta szimpátiánkat.... Tovább »
Meghalt Niszkács Miklós
Gasztronómiai szakíró volt, a Vendéglátás magazin egykori főszerkesztője. ... Tovább »
Balatonfüred új üdvöskéje
A Zelna borok a partra költöztek.... Tovább »
Fine dining minőség bisztróárakon
Gusto13 Bistro & Delicate.... Tovább »
A St. Donát lett Magyarország legszebb birtoka
Szőlészet-Borászat kategóriában.... Tovább »
Legolvasottabb
Végre igazi halétterem nyílt a Balaton partján
Még bele sem szagoltunk az étlapba, máris kivívta szimpátiánkat.... Tovább »
Meghalt Niszkács Miklós
Gasztronómiai szakíró volt, a Vendéglátás magazin egykori főszerkesztője. ... Tovább »
Balatonfüred új üdvöskéje
A Zelna borok a partra költöztek.... Tovább »
Fine dining minőség bisztróárakon
Gusto13 Bistro & Delicate.... Tovább »
A St. Donát lett Magyarország legszebb birtoka
Szőlészet-Borászat kategóriában.... Tovább »
Olvasósarok