A hét pezsgője

A tokaji pezsgőben van fantázia

Szerző: Rozsomák
2019/02/02   |   12:35

Bodrogkisfalud, Várhegy-dűlő, Patricius Borház. 

A több mint kétszáz éves épület volt a Falkenheim grófok, a jezsuiták, a Rákócziak, a Széchenyi-Faulkensteinek birtokában.

Ma a borvidék egyik legszebb kúriája, korszerű és természetbarát feldolgozóval a háttérben.

Elegáns száraz boraival és karakteres aszúival Tokaj-Hegyalja meghatározó pincészete.

Egy ideje pezsgőfronton is komolyan kell venni. Megkóstoltuk a Patricius 2014-es pezsgőjét.

Az alapanyagot, hárslevelűt, furmintot, sárgamuskotályt a vulkanikus-ásványos talajon 2014 október első felében szüretelték.

Az alapborokat 2015 áprilisában házasították, majd az egész palackban erjedt, illetve érlelődött másfél évig.

Intenzív habzás után apró, krémes struktúrát építő buborékok szaladnak a felszínre.

Gyümölcsössége dominál, de a mélyben a zöld alma, őszibarack, citrusfélék és hársméz mellett egyre több figyelmet harcol ki magának ásványossága. 

A háttérben finoman szót kérnek az élesztős aromák is. Elegáns, nemes, és gyakorlatilag egy jobb prosecco áráért, 5000 forintért kínálják.

Amúgy egyre többen látnak fantáziát a tokaji pezsgőben. Sőt van olyan borkereskedő, aki a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt fektetne Tokajban erre a műfajra.

Radosevics Radován egy interjúban például így nyilatkozott: "Az ottani fajtákból főleg pezsgőt, habzóbort és természetesen az utánozhatatlan édeset készíteném.

Ahogy Kreinbacherék csinálták Somlón. Importáljanak Champagne-ból két borászt, ne féljenek tanulni technológiát a külföldiektől, az egyedi talaj és az alapanyag már megvan hozzá".

Legolvasottabb
Megvan, ki nyerte a 2019-es Bocuse d'Or-t
A gasztronómia Oscar-díja.... Tovább »
Nem győzünk csodálkozni a 2015-ös Gere Soluson
Ha vakon kóstolnánk, azt mondanánk Montalcino szülötte.... Tovább »
Balzsamecet, avagy a kulináris ízpirszing
Az étel balzsamecet nélkül olyan, mint az élet napfény nélkül.... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan, ki nyerte a 2019-es Bocuse d'Or-t
A gasztronómia Oscar-díja.... Tovább »
Nem győzünk csodálkozni a 2015-ös Gere Soluson
Ha vakon kóstolnánk, azt mondanánk Montalcino szülötte.... Tovább »
Balzsamecet, avagy a kulináris ízpirszing
Az étel balzsamecet nélkül olyan, mint az élet napfény nélkül.... Tovább »
Olvasósarok