Borok

Ami jövőképet ad a balatoni bornak

Fotók: Szabó Miklós
Szerző: Gusto
2019/02/04   |   13:31

Február első hétvégéjén a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok közös szervezésében, 27 kiállító borász részvételével lezajlott a 10., jubileumi Olaszrizling Szerintünk. 

A rendezvényen idén a balatoni borpiramis második lépcsőfoka, a HegyBor került fókuszba.

Az idei Olaszrizling Szerintünk központi témája a Balaton körüli ‘hegyek’ borai voltak. A régiós összefogást jelentő BalatonBor következő szintjét a Balaton körüli Hegyborok jelentik.

A cél, hogy a már működő helyi eredetvédelmek mintájára - mint a Káli, a Csopaki, a Somlói, vagy a Tihanyi - a jövőben további fontos balatoni termőhelyek is meghatározzák a borstílusukat és létrehozzák a saját eredetvédelmüket. Ehhez a műhelymunkához ad segítséget a BalatonBor mintájára működő HegyBor program.

A HegyBorok olyan termőhelyi borok, melyek olaszrizlingje kizárólag egy meghatározott ‘hegyről’ származik és képesek megmutatni a hegyek egyéniségét.

„Az Olaszrizling Szerintünk az évek alatt eljutott odáig, hogy egymás borainak megimerésén túl olyan eszmecserék és műhelymunkák fóruma legyen, mely jövőképet ad a balatoni bornak. Elmondhatjuk, hogy mára kialakultak azok a régiós és hegy szintű olaszrizling referenciaborok, melyek mögé nagyszámű termelő képes felsorakozni. Ezzel elindulhat a Balaton mint egységes borvidék piaci újradefiniálása” – összegezte Kovács Tamás a központi téma kapcsán.

A másik házigazda, a rendezvény megalkotója, Jásdi István líraian fogalmazott:

„Mindezzel együtt sem vagyunk dogmatikusok. Élvezzük Györgykovács Imi példásan érlelt Somlóiját, Figuláék botritisszel kacérkodó Sáfránykertijét, a hordóval mindig példásan bánó Tolnayék Panorámáját, Kovács Tamásnak a rövid héjon áztatással éppen csak megbolondított Szitahegyijét vagy Szászi Endre szélesen hömpölygő Kabócását és folytathatnám a sort évről-évre egyre hosszabban. Az „Olaszrizling Szerintünkön” tíz éve, évről évre jönnek az új felfedezések.“

Legolvasottabb
Megvan, ki nyerte a 2019-es Bocuse d'Or-t
A gasztronómia Oscar-díja.... Tovább »
Nem győzünk csodálkozni a 2015-ös Gere Soluson
Ha vakon kóstolnánk, azt mondanánk Montalcino szülötte.... Tovább »
Balzsamecet, avagy a kulináris ízpirszing
Az étel balzsamecet nélkül olyan, mint az élet napfény nélkül.... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan, ki nyerte a 2019-es Bocuse d'Or-t
A gasztronómia Oscar-díja.... Tovább »
Nem győzünk csodálkozni a 2015-ös Gere Soluson
Ha vakon kóstolnánk, azt mondanánk Montalcino szülötte.... Tovább »
Balzsamecet, avagy a kulináris ízpirszing
Az étel balzsamecet nélkül olyan, mint az élet napfény nélkül.... Tovább »
Olvasósarok