A hét bora

Egy csodálatos bor a Rhone vidékről

Szerző: Kling József
2019/02/05   |   15:41

A Rhone déli folyásánál, ahol perzsel a nap, tüzet lehel a Mistral, izzanak a piros cseréptetők, és szünet nélkül berregnek a kabócák, 1692 óta készíti borait az Alary família.

Cairrane határában 29 hektáron gazdálkodnak, mondanom sem kell, organikus keretek között, öreg tőkékről.

Az 1955-ben telepített ültetvényről szüretelt bor elvileg 100% grenache, de ez nem igaz, van benne valamennyi carignan is. Nem tudom mennyi, pár százalék lehet. Hivatalosan ötöt bevallanak. De ez nem is olyan fontos.

Tudják, mi a legszebb ebben a borban? Hogy sosem látott fahordót. Nem tehetek róla, van bennem valami velem született berzenkedés a fahordó aromáival szemben. Elismerem, lehet fűszer, intelligens, finom dizájn a bor ízvilágában, de ha nincs, nekem nem hiányzik.

Ez a bor 18 hónapig aludt betontartályban, majd derítés és szűrés nélkül porciózták palackba.

A természet és a pohár között nincs szűrő, mármint hordó. És ez nekem nagyon tetszik.

Fura mód, ettől mégsem geil, még az eleganciát is hozza, mind szerkezetben, mind lecsengésben, a kettő között meg tombol az áfonya, a fekete szeder, a földes aromák, finomra koptatott savakkal, széles hömpölygéssel.

Olyan szirup, amit nem kell vízzel hígítani, nem ragad tőle össze a száj, de ugyanakkor tömény, koncentrált, megáll benne a kiskanál.

Sziruposságát fokozza a magas alkohol (15%) is,  a bor melegedésével párhuzamosan szinte felforrósítja a poharat, de nem a hőérzet, hanem a szenvedély tekintetében.

Ha a francia borvidékek közül egyet választhatnék, a Dél-Rhone-t választanám, ez nem kérdés.

Ezért a borért. 

Ha a benzinpénzt is beleszámoljuk, tulajdonképpen örülhetünk, hogy itthon is hozzájuthatunk 6500 forintért.

Nem olcsó, de nyolc napon túl gyógyuló élmény. Szóval megéri. 

Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két új Michelin-csillaggal gazdagodott Budapest
A Michelin Kalauz Main Cities of Europe kiadványát szerdán mutatták be Bécsben.... Tovább »
Ezek a magyar borok a legkedveltebbek az európai piacon
Hol szeretik legjobban a magyar bort Európában?... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két új Michelin-csillaggal gazdagodott Budapest
A Michelin Kalauz Main Cities of Europe kiadványát szerdán mutatták be Bécsben.... Tovább »
Ezek a magyar borok a legkedveltebbek az európai piacon
Hol szeretik legjobban a magyar bort Európában?... Tovább »
Olvasósarok