Nem győzünk csodálkozni a 2015-ös Gere Soluson

2019. 02. 09., 13:21
A hét bora
6234
By

Noha Villány hivatalosan a cabernet franc alternatív őshazája, emblematikus nagy borának - szerintünk - mégis a Gere Solus számít, amely ugyebár színtiszta merlot.

Cirka 10 évvel ezelőtt volt szerencsém nemzetközi környezetben vakon kóstolni. Akkor a 2003-as Gere Solus alig pár ponttal maradt le a merlot-k királyaként számon tartott, szintén 2003-as Masseto mögött.

A Solus születése pillanatától sikerre volt ítélve. 

Számos nemzetközi megmérettetésen trófeát szerzett. Hogy csak egyet említsünk a múltból: 2004 novemberében Bécsben 6 nemzet 75 legjobb pincészetének részvételével megrendezett AWC (Austrian Wine Challenge) nemzetközi borversenyen a 2002-es 4126 nevezett minta közül kategóriájának győzteseként bekerült a "Top 3" merlot közé, valamint a legmagasabb pontszámmal elnyerte a „Legjobb Nemzetközi Vörösbor” címet.

Azt nem állítom, hogy minden eddigi évjáratát kóstoltuk, de a legtöbbhöz volt szerencsénk. 

Most a 2015-ös pörög a poharunkban. A Solus közel húszéves történetében ez az egyik legszebb példány. Csak nagy boroknak van ilyen szétszálazhatatlanul tömény és komplex illata.

Csak egy iráni szőnyegben van ennyi minta.

A megújult címke mögött a meleg évjárat érettsége. Gyönyörű illatában az erdei gyümölcsök hátterében csokoládé, pipadohány, vagyis az intelligensen integrált hordóaromák, melyek mégsem tolakodnak az előtérbe. Ha vakon kóstolnánk, azt mondanánk: Montalcino szülötte.

Minél inkább nyílik, annál jobban felerősödik a fekete bogyósgyümölcs-feeling.

Szerkezet, struktúra, olaj, test, töménység a köbön, elképesztően elegáns kivitelben, vibráló, életerős savakkal feldobva.

Az egyik legszebb magyar vörösbor, ez nem is kérdés. Olyan szép, hogy nem győzünk csodálkozni.