A hét bora

Megtaláltuk a tökéletes sushibort

Szerző: Rozsomák
2019/03/02   |   12:37

Régóta kerestük, mert nagy rajongói vagyunk a japán gasztronómiának, olyannyira, hogy még a paprikás krumplit is evőpálcikával esszük. Nem vicc.

A sushi visszafogott, letisztult, nyers ízvilágához nem nagy kunszt száraz habzóbort vagy pezsgőt ajánlani. Illik is hozzá, semmi kétség.

A borral már nehezebb dolgunk van. Épp ezért örültünk, amikor rátaláltunk a tökéletes párosra.

A tálon (kézműves, a feleségem korongozta, csak mondom) 3 db Kalifornia tekercs, 3 db uborka maki, 3 darab lazac nigirim 1 db surimi nigiri, 3 db lazac maki várakozik nagy békességben.

A szójaszószban wasabi figyel.

Igazából hétköznapi intuíció volt, hogy a Sauska Tokaji Sárgamuskotály 2018 passzolni fog a sushihoz.

Bár az ötöslottó jönne be így!

A bor önmagában is figyelemre méltó, ebben a műfajban hozzá foghatót még nem kóstoltunk.

Szikrázóan tiszta, hűvös rózsaillatában van egy kis licsi és narancs is. De csak sejtésszerűen, mert a rózsa tombol, valami elképesztően nemes parfümként, miközben nem veszíti el borszerűségét.

Az illat sokat ígér és be is váltja. Olajos, gazdag test, olyan ízsokk, amit ennél a fajtánál száraz iskolázásban nagyon ritkán tapasztalhatunk. Intelligens savak, citrusok és ásványosság, minden kortya remekmű, az elegancia cseppfolyós szobra.

És amit a sushival művel, az tényleg nyolc napon túl gyógyuló élmény.

A sushi neutrális ízei felélénkülnek, a virágos aromák és a magas alkohol (13,5%), amit egyáltalán nem érezni, csak amennyiben az alkoholédesség árnyalja az ásványiságot, szóval az aromák és alkohol együttese ízfokozóként viselkedik.

És amikor a wasabis szójaszósszal együtt találkoznak a szájban, akkor a bor felrobban, tavaszi virágbomba, virágeső.

A szójaszósz sóssága és a wasabi csípőssége tükrében a bor legszebb arcát mutatja. 

Tudom, tudom, sokaknak kinyílik a bicska a zsebében az ilyen lelkes dumától, mert azt gondolják, vetítés az egész.

Mi csak annyit mondhatunk, hogy ilyen gasztroartisztikus élményben már rég volt részünk. És ez tény, tény, tény.

A bort 2390 forintért vettük a Bortársaságnál.

Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Olvasósarok