Gourmet

Elege van a kajapornóból a Michelin-csillagos séfnek

A kép illusztráció
Szerző: Gusto
2019/03/08   |   19:57

Az evés egyszerre érzéki és spirituális élmény. Ennek lényege vész el, ha az evőeszköz helyett rögtön a mobilunkhoz nyúlunk, hogy lefotózzuk az ételt, állítja a bécsi Amador étterem tulajdonos-sztárszakácsa, Juan Amador.

Ezért azt szeretné, ha vendégei a jövőben a ruhatárban hagynák mobiltelefonjaikat.

Juan Amador / PinterestJuan Amador / Pinterest

A két Michelin-csillagos séf – aki mellesleg Németországban nyolc egymást követő évben mindhárom csillagot magáénak tudhatta – úgy véli, a fotózás és a megosztás hóbortja miatt lemondunk arról, hogy valóban átéljük, mit jelent a világ legjobb szakácsainak főztjét kóstolni. Ma már ételfotókkal van tele a média és a közösségi háló, és a szakácsok is úgy érzik, hogy megfelelő fényképekkel kell bizonyítaniuk, hogy valóban figyelemre méltó ételt készítenek.

Amado szerint ez a tendencia felszínességhez vezet, hiszen a látszat többet nyom a latban, mint maga az élmény, és kifejezetten káros a gasztronómiára nézve. A fotó semmit nem árul el a valódi tapasztalatunkról, hiszen egy fine dining étteremben az „összképhez” az ételek dizájnja és íze mellett a hely atmoszférája és az emberi kommunikáció is hozzátartozik.

A kép illusztrációA kép illusztráció

Amador nem csak a vendégektől várja el a fotózás mellőzését, maga is jó példával jár elöl: honlapjáról és Facebook oldaláról is száműzi az ételfotókat.

Sőt a médiát is felszólította, hogy az ételeiről eddig készített fényképeket se közöljék többé az oldalaikon.

Tiltásról szó sincs, Juan Amador inkább a meggyőzés eszközével szeretne élni, a séf egyfajta missziónak tartja, hogy megértesse vendégeivel, mitől fosztják meg magukat, ha ragaszkodnak a fotózás ma már automatikus aktusához.

„Az étkezés ugyanis sokkal több, mint gusztusosan tálalt fogások bekebelezése. Az evés emocionális aktus. Az érzelmeknek pedig nincs szükségük filterre.“

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A kajapornó nem vész el, csak átalakul

Legolvasottabb
Végre igazi halétterem nyílt a Balaton partján
Még bele sem szagoltunk az étlapba, máris kivívta szimpátiánkat.... Tovább »
Meghalt Niszkács Miklós
Gasztronómiai szakíró volt, a Vendéglátás magazin egykori főszerkesztője. ... Tovább »
Balatonfüred új üdvöskéje
A Zelna borok a partra költöztek.... Tovább »
Fine dining minőség bisztróárakon
Gusto13 Bistro & Delicate.... Tovább »
A St. Donát lett Magyarország legszebb birtoka
Szőlészet-Borászat kategóriában.... Tovább »
Legolvasottabb
Végre igazi halétterem nyílt a Balaton partján
Még bele sem szagoltunk az étlapba, máris kivívta szimpátiánkat.... Tovább »
Meghalt Niszkács Miklós
Gasztronómiai szakíró volt, a Vendéglátás magazin egykori főszerkesztője. ... Tovább »
Balatonfüred új üdvöskéje
A Zelna borok a partra költöztek.... Tovább »
Fine dining minőség bisztróárakon
Gusto13 Bistro & Delicate.... Tovább »
A St. Donát lett Magyarország legszebb birtoka
Szőlészet-Borászat kategóriában.... Tovább »
Olvasósarok