Borok

Ez a tízéves egri bor a hipert is túlélte

Szerző: Rozsomák
2019/03/09   |   18:07

Véletlenül bukkantunk rá. Egyetlen poros palack figyelt a hátsó sorban.

Amikor megfordítottam, döbbenten konstatáltam a hátcímkén a 2009-es évjáratot. Egy ilyen bort nem lehet ott hagyni akkor sem, ha végül a lefolyóban végzi. De erről szó sincs. 

Gál Tibor Pinot Noir 2009

Tőkénként 1 kg szőlő, tufás és agyagos talajról szüretelve, szeptember 2 és 15 között. Spontán erjedt fakádban, majd 2 éven át érett 220 literes magyar tölgyben. Illatában erdei gyümölcsök, zöldfűszerek, grafit és étcsokoládé, ízében koncentrált piros gyümölcs, dohány. Szilárd savszerkezet.

A jegyzetet 2013-ban írta a Bortársaság kóstolócsapata.

Döbbenet, hogy most, 20019 márciusában, tehát 10 évesen, a Tesco polcain hányódva, kitéve fényszennyezésnek és hőmérséklet-ingadozásnak, a borról szó szerint ugyanazt mondhatjuk, mint amit 2013-ban a hozzáértők abszolút korrekten megfogalmaztak.

Nem sérültek sem a savak, sem a finom tanninok. Selymes-krémes a textúra, intenzív, karakteres az íz.

Nehéz a fotón visszaadni, de az öregedés csak a téglavörös színben ragadható meg. A gyümölcsösség talán egy kicsit megkopott és momentán több a grafit és a zöldfűszer az illatban, kis kesernye az ízben, de az összkép mégis meglepő. Nagyon egyben van a bor.

Nem tudjuk, hogyan keveredhetett a 2016-os palackok közé. Lopásgátló is volt rajta, pedig „csak“ 2290 forintba került, mint a 2016-os, amit szintén nem hagytunk ott. Szép példány az is, abban a gyümölcsök dominálnak.

A lényeg a lényeg. Szerencsénk volt. Megtapasztalhattuk, milyen időtálló egy egri pinot noir, még viszonylag mostoha körülmények között is, pláne ha Gál Titi keze alól kerül ki, aki legendás apja, a 2005-ben elhunyt Gál Tibor nyomdokaiba lépett. 

Vele készült, korábbi riportunkat itt olvashatja.

A 2009-es Gál Tibor Pinot Noirt végül sötét szójaszószban sütött-párolt csirkemell, főtt sárgarépa és vörös lencse szentháromsága mellé ittuk meg az utolsó cseppig.

Hogy mennyire illett hozzá, arról ódákat lehetne zengeni. 

Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Olvasósarok