Gourmet

Magyar versenyző nyerte a nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét

A győztes tál
Szerző: Gusto
2019/03/14   |   16:53

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatója, Pacsai Martin nyerte az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét.

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett verseny második és harmadik helyén Jure Dretnik és Tim Guadanigno végzett.

Tim Guadanigno, Pacsai Martin, Jure DretnikTim Guadanigno, Pacsai Martin, Jure Dretnik

Az idei versenyen 4 nemzet 7 képviselője, köztük két magyar BGE-s hallgató - Pacsai Martin és Tóth Attila - mérte össze tudását.

A versenyzők meghatározott idő alatt, ugyanazokból az alapanyagokból, fenntartható termelésből származó hal vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételt készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.

Az első helyezett magyar versenyző profi étele akasztói sziki ponty és homárhab volt csicsóka és kapor variációkkal, míg háziasszonyi ételként posírozott pontyot készített rántott sütőtökkel és citrusokkal.

A háziasszonyi tálA háziasszonyi tál

Pacsai Martin meghívást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvényére, amelyet június 7-én, az óceánok világnapján az UNESCO székházban rendeznek.

A verseny nemzetközi zsűrijében Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a magyar gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet.

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben.

Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, főképp a halak élővilágának megőrzése.

A verseny magyar zsűritagjai:

  • Andrejszky Zoltán, The Fishing&Hunting Channel, Halimádók konyhája
  • Gran József, AccorHotels Hungary
  • Lipták György, Flow Specialty Coffee Bar Bistro
  • Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem
  • Palotás Péter, The Fishmarket
  • Szári Zsolt, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)
  • Szűcs Dániel, korábbi aranyérmes versenyző és BGE KVIK hallgató
  • Vomberg Frigyes, Bocuse d’Or Akadémia
  • Zírig Árpád, Magyar Konyha

(forrás: MTI) képek forrása: turizmusonline.hu

Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Olvasósarok