Gourmet

Több magyar étterem csatlakozott a francia gasztronómia világünnepéhez

Szerző: Gusto
2019/03/15   |   08:11

Magyar éttermek is csatlakoznak a Gout de France/Good France kezdeményezéshez, melynek során március 21. és 24. között öt kontinens százötven országának séfjei ünneplik a francia gasztronómiát és a fenntartható fejlődést.

A világszerte mintegy ötezer étterem részvételével zajló eseménysorozat immár ötödik éve hívja fel a figyelmet a francia gasztronómia értékeire; idén először még Grönlandon is - emlékeztetett a Gout de France/Good France csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Franciaország magyarországi nagykövete.

Pascale Andréani elmondta, március 21-én és az azt követő napokban a csatlakozó éttermek séfjei hagyományosan franciás menüsort kínálnak. Valamennyi menü azt fogja illusztrálni, hogyan lehet kevesebb zsírt, cukrot és sót használni a konyhában, odafigyelve a "jól evés" és a környezetvédelem szempontjaira.

Az éttermek francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal pályázhattak a részvételre. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére.

Pascale Andréani hangsúlyozta, hogy a Gout de France/Good France elkötelezett a fenntartható fejlődés és a környezet védelme mellett. Több helyszínen a nélkülözőkre is gondolnak, így például a humanitárius válságban szenvedő Venezuela fővárosában, Caracasban is franciás ételeket osztanak az éhezőknek - árulta el.

A tavalyi évtől a rendezvénysorozat minden évben a középpontba állítja Franciaország egy-egy régióját: idén Provence gasztronómiája élvez kiemelt figyelmet.

Jerome Szkuta, a budapesti francia rezidencia séfje a provence-i gasztronómiáról szót ejtve kiemelte a híres marseilles-i hallevest és a ratatouille-t. Mint elmondta, a provence-i igazi, könnyű mediterrán konyha, amely gyakran használja a tenger gyümölcseit, sok olívaolajat és a rengeteg napsütésnek köszönhetően ízletes zöldségeket és gyümölcsöket.

Jerome Szkuta felhívta a figyelmet a régió kiváló boraira is, hiszen Provence bortermelése ma már nem csupán a rosékról nevezetes.

Magyarországon idén Budapestről a Baraka, a Biarritz, a Borssó Bistro, a Cyrano, a Jardinette, a Kolette Bistro, Paris Budapest és a Petrus éttermek vesznek részt, Szegedről az Alkimista Kulináris Műhely, Debrecenből az Ikon Debrecen, Veszprémből pedig a Gusto13 Bistro&Delicate csatlakozott a kezdeményezéshez.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Olvasósarok