A hét bora

A természetesség házőrzői

Szerző: Rozsomák
2019/03/17   |   11:54

Emlékszem, 2009-ben, 10 éve kóstoltam először a 2006-os évjáratát. Szerelem volt első kortyra. Azóta is az egyik kedvencem kedvenc francia borvidékemről. Perrin Réserve Cotes du Rhone 2016.

A Domaine Perrin négociant, amit 1997-ben alapított François Perrin és testvére, Jean-Pierre. Amúgy a Perrin családé a híres Château de Beaucastel birtok is Châteauneuf-du-Pape-ban.

Perrinék a természetesség elkötelezett hívei. Nem használnak műtrágyát, rovarirtó szert, a gyomot kézzel, nagy elszánással és szántással pusztítják. Filozófiájuk szerint így ösztönzik a szőlőtőkéket, hogy kialakítsák személyre szabott immunrendszerüket. 

Ha valaki betéved a Beaucastel-ültetvények közé, tapasztalhatja a méhek, katicák, hernyók tömeges jelenlétét. Ők a természetesség házőrzői.

A 2016-os klasszikus Cotes du Rhone, nagyszerű évjáratból. Grenache-syrah-mourvedre házasítás az agyagos-mészköves talajú Prebois dűlőből és a Vinsobre kvarcban gazdag, márgás mészköves teraszairól. 

A Perrin et Fils vörösborai rendkívüli kiegyensúlyozottságukról híresek: erő és lágyság, gyümölcsösség és savak harmóniája jellemzi őket, különösen a fantasztikus Gigondas La Gille-t, amely tömör, intenzív és sűrű, ugyanakkor játékos és rafinált. 2010-ben felkerült a Wine Sectator Top 100-as listájára.

Csak az illatával jól lehet lakni: szilva, feketeszeder, fenyőgyanta, fekete olíva, fekete ribiszke, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, ibolya, levendula. Ízében ugyanez, csak fordított sorrendben, plusz leheletnyi mineralitás.

Tanninjai finomak, érettek, bársonyosak. Könnyű, de tartalmas bor, hűvösebb nyári estékre, grillezett húsokhoz.

Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Olvasósarok