A hét bora

Megtaláltuk: a legjobb chilei garázsbor

Szerző: Rozsomák
2019/04/06   |   09:16

Nem akármilyen születésnapi bulin jártunk nemrég.

Tíz éves a WineAge és ebből az alkalomból a borkereskedés kiterítette a nagyközönség elé a teljes szortimentet az USA-tól Argentínán, Chilén, Új-Zélandon keresztül Spanyolországig.

Olyan volt ez a születésnapi borkóstoló, mint a mesebeli terülj, terülj, asztalkám, okosan kellett lavírozni a számtalan, 90 pont fölötti presztízsbor között.

Fizikai képtelenség lett volna elejétől a végéig átcsócsálni a szortimentet. Néhányat azért sikerült. Következzen abszolút kedvencünk.

Antiyal Kuyen 2016

Antiyal a chilei, őslakos mapuche indiánok nyelvén azt jelenti, a nap fiai. Kuyen pedig annyit tesz, hold. Álvaro Espinoza nem véletlenül adott pincészetének, illetve két borának indián nevet. Tudni kell, hogy a mapuchék máig harcolnak földjeikért, ők a szabadság és függetlenség szimbólumai. Señor Espinoza a névválasztással valószínűleg szolidaritásának adott hangot.

A címkén látható indián minta sem pusztán marketing üzenet. A világ kozmikus egyensúlyát ábrázoló ikon a borász életfilozófiáját is kifejezi: összhangban a természettel és az emberrel. Mondanom sem kell, 14 hektáros (ebből 1 ha 1996-ban telepített cabernet sauvignon) saját birtoka a biodinamikus szőlőművelés csimborasszója. Organikus alapokon nyugvó garázsborait feleségével együtt készíti. 

A birtok nagyobbik felén syrah, cabernet sauvignon, petit verdot, carmenere, garnacha terem. Mindez 800 méter magasan az Andokban.

Saját birtoka mellett señor Espinoza számos chilei borászat szaktanácsadója, amolyan repülő borász. A borvilág ötven legkarizmatikusabb egyéniségének egyikeként tartják számon.

A családi birtokot a Maipo völgy elíziumi szögletében építette föl. A Santiagótól délre, nyugati irányban a Csendes-óceánig terpeszkedő zóna a vörösborok Mekkája.

Az új-világi, köztük a chilei borokat hajlamosak vagyunk degradáló jelzőkkel illetni, mivel tudni véljük, hogy a helyi borászati törvények mindenféle borászati beavatkozásnak teret engednek.

Maipo völgyMaipo völgy

Az Antiyal-borok nem ilyenek. A Kuyen syrah, cabernet sauvignon, petit verdot, carménère gondosan felépített egyensúlyán nyugszik. Aromatikája széles skálán mozog. Tisztességes bor, amit illatban ígér, azt ízben még önzetlenebbül szórja.

A dugó kipattintása után intenzív gyümölcskáosz. Húsz perc levegőztetés után letisztul a kép, a teljes gyümölcsskála kibomlik: feketeszeder, feketebors, medvecukor, áfonya, grillázs, szerecsendió, cassis, eukaliptusz.

Sav, tannin, test és textúra átfolynak egymásba. Minden kortya élénk, friss, és inspiráló. 

9100 forintért vettük a WineAge borkereskedésben.

Van ennek a bornak egy nagytestvére. Hamarosan azt is újrakóstoljuk, az élményről egy következő fejezetben számolunk be.

Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két balatoni bor nyerte a bioborversenyt
Nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.... Tovább »
Olvasósarok