Megtaláltuk: a legjobb chilei garázsbor

2019. 04. 06., 09:16
A hét bora
5449
By

Nem akármilyen születésnapi bulin jártunk nemrég.

Tíz éves a WineAge és ebből az alkalomból a borkereskedés kiterítette a nagyközönség elé a teljes szortimentet az USA-tól Argentínán, Chilén, Új-Zélandon keresztül Spanyolországig.

Olyan volt ez a születésnapi borkóstoló, mint a mesebeli terülj, terülj, asztalkám, okosan kellett lavírozni a számtalan, 90 pont fölötti presztízsbor között.

Fizikai képtelenség lett volna elejétől a végéig átcsócsálni a szortimentet. Néhányat azért sikerült. Következzen abszolút kedvencünk.

Antiyal Kuyen 2016

Antiyal a chilei, őslakos mapuche indiánok nyelvén azt jelenti, a nap fiai. Kuyen pedig annyit tesz, hold. Álvaro Espinoza nem véletlenül adott pincészetének, illetve két borának indián nevet. Tudni kell, hogy a mapuchék máig harcolnak földjeikért, ők a szabadság és függetlenség szimbólumai. Señor Espinoza a névválasztással valószínűleg szolidaritásának adott hangot.

A címkén látható indián minta sem pusztán marketing üzenet. A világ kozmikus egyensúlyát ábrázoló ikon a borász életfilozófiáját is kifejezi: összhangban a természettel és az emberrel. Mondanom sem kell, 14 hektáros (ebből 1 ha 1996-ban telepített cabernet sauvignon) saját birtoka a biodinamikus szőlőművelés csimborasszója. Organikus alapokon nyugvó garázsborait feleségével együtt készíti. 

A birtok nagyobbik felén syrah, cabernet sauvignon, petit verdot, carmenere, garnacha terem. Mindez 800 méter magasan az Andokban.

Saját birtoka mellett señor Espinoza számos chilei borászat szaktanácsadója, amolyan repülő borász. A borvilág ötven legkarizmatikusabb egyéniségének egyikeként tartják számon.

A családi birtokot a Maipo völgy elíziumi szögletében építette föl. A Santiagótól délre, nyugati irányban a Csendes-óceánig terpeszkedő zóna a vörösborok Mekkája.

Az új-világi, köztük a chilei borokat hajlamosak vagyunk degradáló jelzőkkel illetni, mivel tudni véljük, hogy a helyi borászati törvények mindenféle borászati beavatkozásnak teret engednek.

Maipo völgy

Az Antiyal-borok nem ilyenek. A Kuyen syrah, cabernet sauvignon, petit verdot, carménère gondosan felépített egyensúlyán nyugszik. Aromatikája széles skálán mozog. Tisztességes bor, amit illatban ígér, azt ízben még önzetlenebbül szórja.

A dugó kipattintása után intenzív gyümölcskáosz. Húsz perc levegőztetés után letisztul a kép, a teljes gyümölcsskála kibomlik: feketeszeder, feketebors, medvecukor, áfonya, grillázs, szerecsendió, cassis, eukaliptusz.

Sav, tannin, test és textúra átfolynak egymásba. Minden kortya élénk, friss, és inspiráló. 

9100 forintért vettük a WineAge borkereskedésben.

Van ennek a bornak egy nagytestvére. Hamarosan azt is újrakóstoljuk, az élményről egy következő fejezetben számolunk be.