Ízek

Melyik a legjobb banán?

Szerző: Gusto
2019/04/28   |   13:06

A Szupermenta ezúttal banánokat tesztelt, vásárlói szempontokkal is kiegészítve a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

Az eredmények természetesen a kóstoláson részt vett szakértő-laikus csoport ízlését és véleményét tükrözik. A résztvevők a megszokott módon „vak-kóstolásos” módszerrel pontozták a termékeket, azaz nem tudták, mely sorszám melyik márkát takarja valójában.

A kedveltségi eredmények alapján elért legmagasabb pontot a Excelban banán kapta. A kedveltségi rangsor második helyén a Natur aktív Bio banán végzett. A dobogó harmadik fokára az SCB Premium banán ért fel.

A bírálók 5 különböző vásárlói szempont alapján, ezúttal 14 különböző banánt értékeltek. Héjastól is és héj nélkül egyaránt pontozhattak a tesztelők.

Milyen szempontok alapján bírálható a banán?

  1. A kiváló külső megjelenésre jellemző, ha hengeres alakú, hajlott, sokszögletes. Tiszta, egyenletes felszínű, nincsenek rajta bemélyedések, nyomásfoltok, romláshibák, nem sérült, a gyümölcshúst egyenletesen fedi. A kocsánynál ép, nem megtörött. Gombakártételtől mentes. Összbenyomás alapján tetszetős megjelenésű. Héja élénksárga színű, egyenletes, nem foltos, nem láthatók rajta zöld részek, barna elszíneződések.
  2. Kiváló állományúnak tekinthető a banán, ha érett gyümölcsre jellemző puhaságú, rugalmasan kemény, könnyen harapható- szeletelhető, nem elpuhult, nem kenődő, nem nyálkás. A héj eltávolítása után a gyümölcs egyenletes vastagságú, hajlott, hengeres, lekerekített, bemélyedésektől mentes.
  3. A banán színe akkor számít kiválónak, ha a gyümölcshús halvány krémszínű, elszíneződésektől, barna foltoktól mentes.
  4. A kiváló banán illatának ismérve, ha a megfelelően érett gyümölcsre jellemző, karakteres, aromás, harmonikus. Idegen szagtól mentes. Nem erjedt és nem is éretlen gyümölcsre emlékeztető.
  5. A bírálók számára a legfontosabb szempont az íz volt, amely banán esetében érett gyümölcsre jellemző zamatú, aromás, karakteres, édes, harmonikus. Teljes élvezeti értékű. Nem erjedt, nem fanyar, nem kesernyés.
Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok