Nekünk ez volt az idei VinCE legszebb bora

2019. 04. 30., 18:00
Borok
5823
By

Nem minden nap jön szembe az emberrel egy 2008-as Gere Kopár.

Úgyhogy nagyon megörültünk, amikor az idei, jubileumi VinCÉn Szabó Zoltán sommelier Csillogás, csúcsborok, celebek című mesterkurzusán egyszer csak ott pörgött a poharunkban.

A Kopár az első tudatosan felépített bormárka Magyarországon. Eltartott egy ideig, mire a nagyközönségnek leesett, hogy jelentése a magas minőségnek, és nem egyetlen dűlőnek (alapanyaga három terület termése: Kopár, Csillagvölgy, Konkoly) a himnusza.

Na meg az évjáratnak, hiszen csak a legjobb években készült. 

Ennek némiképp ellentmond, hogy a 2008-as Villányban semmiképp nem számított a kiemelkedő évjáratok közé, inkább közepes volt.

És mégis, 11 év után igazi nagyborrá fejlődött.

Színben-illatban a legnemesebb óborok egyike, amit valaha kóstoltam. Téglavörös ragyogás már nemcsak a karimán, hanem a magban is.

Illata bódítóan intenzív, mahagóni, csipkebogyó, olvasztott fekete csokoládéba mártott cseresznyebefőtt, cédrus vagy szivardoboz, dohány.

Fel-felvillan némi animalitás, de az érett gyümölcsök felülkerekednek. Ott figyel egy kis fűszerpaprika és bors is. Aztán pár óra után föld, avar, gomba, majd fűszerek: oregánó, menta.

Ízében a savak virgoncak, a tannin selyempapír. Finom, lágy, feszes, bársonyos, sűrű szövésű textúra. Kortyról kortyra még mindig képes valami újat mutatni magából. Elképesztően él és élni akar.

Nem most csodálkozunk rá először a nagy villányikban rejlő érlelési potenciálra. Valószínűleg nem is utoljára.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Kiderült, mit tudnak az öreg magyar vörösborok