Spiritusz

A leghíresebb narancslikőr, és ami mögötte van

Szerző: Gusto
2019/05/11   |   11:46

A likőrök készítését éppolyan titokzatosság lengi körül, mint az alkimisták kísérleteit. Az alkoholból, gyógynövényekből, különleges gyümölcsökből, fűszerekből, szirupból összeállított italok receptje évszázadok óta szigorúan titkos.

A Grand Marnier története valamikor a 19. század elején kezdődött. Jean-Baptiste Lapostolle 1827-ben nyitotta meg likőrüzemét Neauphle-le-Château-ban.

Jean-Baptiste termékei igen jó hírnévnek örvendtek a környékbeliek körében, ennek köszönhetően az üzlet virágzott, és a tulajdonos nem is vágyott többre. Fia, Eugéne szívesen fejlesztette volna az üzemet, ám a háború miatt be kellett zárnia a lepárlót, és vissza kellett költöznie Cognacba, ahol aztán konyakfelvásárlásból élt.

A háború után, amikor Franciaországban újra fellendült a gazdasági és a társasági élet, divatba jött a likőrivás. Louis Alexandre Marnier-Lapostolle, aki 1876-ban vette feleségül Eugéne lányát, meghallotta az idők szavát, és elhatározta, hogy saját likőrt készít, olyat, amilyet még nem látott a világ.

Louis Alexandre Marnier-LapostolleLouis Alexandre Marnier-Lapostolle

Kotyvasztott, desztillált, kivonatokat készített, kóstolgatott, végül megszületett a recept, amely pillanatok alatt meghódította a világot, és amely természetesen mind a mai napig szigorúan titkos.

Amit tudhatunk: a Grand Marnier a legnemesebb konyakból készül, amelyet a Karib-tenger vidékéről származó keserűnarancs héjával, különféle fűszerekkel és vaníliával aromatizálnak, cukornádsziruppal édesítenek, majd nyolc hónapon át tölgyfahordóban érlelnek.

Grand Marnier Cordon Rouge

A Grand Marnier nemcsak a francia ínyencek ízlelőbimbóit hódította meg, hanem ez volt az első francia likőr, amely a világ minden tájára eljutott.

A Marnier-Lapostolle által kikísérletezett narancslikőr exportforgalma még ma is megelőzi az összes francia versenytársét: napjainkban minden második másodpercben vásárol valaki a jellegzetes totyakos hasas üvegből, a hagyományos Grand Marnier Cordon Rouge pecséttel ellátott italból.

A Grand Marnier Cordon Rouge az eredeti, konyakalapú narancslikőr. Az alapanyagul szolgáló konyak a Château de Bourgból származik, ahol a Marnier-Lapostolle által annak idején felvásárolt lepárlók ma is állnak.

A citrusfélék ritkaságszámba mentek Európában a 19. század végén. Leginkább csak rendkívüli alkalmakkor, ünnepeken jutottak hozzá a gazdagabb polgárok. A karibi „citrus bigaradia” narancs pedig még különlegesebbnek számított: egzotikus, vad, keserű citrusaromái semmihez sem hasonlítható elegyet alkottak a nemes konyakkal.

A „citrus bigaradiát” kézzel szüretelik még zölden, amikor leggazdagabb az aromatartalma. Négy szeletre vágják, a belsejét eltávolítják, majd a héjat heteken keresztül szárítják a napon. A szárított narancshéjat – már a franciaországi telephelyen – semleges alkoholban áztatják. 

Így jön létre az egyedülálló citrus bigaradia eszencia, melyet óvatosan vegyítenek a Grand Marnier Cordon Rouge számára készített konyakkal. A keverék ezután ismét francia tölgyfahordókba kerül, ennek köszönhető a likőr elképesztő lágysága.

A Grand Marnier Cordon Rouge színe világos topáz borostyán és arany reflexekkel. Illata komplex narancsaroma kandírozott narancshéj és tejkaramella jegyekkel, íze keserűnarancs némi narancslekváros-mogyorós felhanggal. Lecsengése hosszan tartó, lágy harmónia.

Grand Marnier Jaune & Cherry Marnier

A hagyományos, konyakalapú Grand Marnier Cordon Rouge már messziről jól felismerhető a palackot díszítő piros szalagról és viaszpecsétről, létezik azonban sárga Grand Marnier is (sárga szalaggal és pecséttel).

A legalapvetőbb különbség a két Marnier összetétele között az alkoholbázis: ami az előbbi esetében a Château de Bourgban készített legkiválóbb minőségű konyakokból kevert cuvée, az a sárga variáció esetében a brandy. Ez a differencia mind az ízben, mind az árban megnyilvánul. Azt is mondhatjuk, hogy a Jaune a hétköznapok Grand Manier-ja.

A Cherry Marnier – mint az nevéből nyilvánvalóan kiderül – nem a karibi vadnarancseszenciának köszönheti különleges ízvilágát, hanem a dalmát cseresznyének, amelyet erőteljes aromája és húsos gyümölcsvelője tett világhírűvé. A gondos válogatáson átesett cseresznyét összepréselik, majd hosszú ideig brandyben áztatják. Alkoholtartalma mindössze 25 százalék.

További Grand Marnier specialitások

A Grand Marnier Cuvée du Centenaire-t a ház fennállásának századik évfordulójára kísérletezték ki. Alapja konyakokból álló cuvée, amelynek minden egyes tagja legalább öt éven át érlelődött. Alkoholtartalma negyven százalék. Létezik egy még tovább fejlesztett variációja, a Grand Marnier Cuvée du Cent Cinquantenaire, amelyet 1977-ben, a 150 éves jubileum alkalmából dobtak piacra.

Ez a kifinomult specialitás rendkívül régi Petite és Grande Champagne konyakok házasításával jött létre. Már a megjelenése sem akármilyen: a flaska Emile Gallé (1840-1904) üvegművész szecessziós alkotása, eredetijét Jacques Marnier-Lapostolle magángyűjteményében őrzik.

Az 1981-es Grand Marnier Royal Celebration is ünnepi alkalomra készült: Károly herceg és Lady Spencer esküvőjére komponálták. Az üveg dizájnjának kialakításakor az angol uralkodóház királykékjét használták fel, a címkén pedig megtaláljuk a hercegi pár nevének kezdőbetűit, valamint a híres nász dátumát: 1981. 07. 29.

Az effajta összeállítások egyébként szinte már hagyományosnak tekinthetők a Grand Marnier történetében: 1936-ban VI. György koronázási ünnepségére készítették a „Coronation” likőrt, és 1952-ben II. Erzsébet megkoronázását újabb specialitással ünnepelték.

Variációk Grand Marnier-ra

A Marnier-Lapostolle-féle narancslikőr számos koktél, desszert, mártás pikáns összetevője lehet, de önmagában is élményt jelent, különösen, ha néhány falat Roquefort sajtot fogyasztunk hozzá.

Az úgynevezett French Coffee is Grand Marnier-vel készül: felmelegítünk 3 cl narancslikőrt, majd egy előmelegített üvegpohárba töltjük. Ráöntünk 15 cl kávét, jól összekeverjük, végül egy adag frissen felvert tejszínhabot helyezünk a tetejére.

Vagy itt a híres Martinique koktél receptje: néhány jégkocka kíséretében az összes hozzávalót (3 cl fehér rum, 2 cl Grand Marnier, 6 cl ananászlé, 2 cl lime dzsúsz, 2 cl narancslé, 1 cl citromlé) beledobjuk egy shakerbe, és alaposan összerázzuk. Egy hosszú poharat félig megtöltünk jéggel, majd ráöntjük a keveréket. Néhány mozdulattal összekeverjük, és már szervírozhatjuk.

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok