Liebling, avagy az abszolút kedvenc

2019. 05. 16., 13:30
A hét bora
5606
By

Liebling Balatoni Kékfrankos 2018 / szűretlen

A liebling ugyebár németül kedvencet jelent. Radosevics Radován (itt olvashatnak vele interjút), a Radovin tulajdonosa évek óta ezen a néven publikálja borkereskedésének saját, úgynevezett ház borát, amit minden alkalommal más pincészet jegyez.

A most debütáló 2018-as szűretlen kékfrankos a Balatonfüred-Csopak borvidéken, még közelebbről a Szent Donát Birtokon látta meg a napvilágot.

Ha vakon kóstolnám, kizárásos alapon talán megfejteném, hogy kékfrankosról van szó. A kékfrankosban óriási gyümölcskapacitás van, ezt amúgy elsősorban az osztrák Blaufränkischek bizonyították be számomra, illetve idehaza leginkább Karner Gábor és Losonci Bálint a Mátrából.

És legújabban, amúgy kedvenc borvidékem, Balatonfüred-Csopak, azon belül is Tihany.

Mert bizony tihanyi kékfrankosról van szó, az alapanyag ugyanazokból a dűlőkből származik, ahonnan a pincészet ikonikus bora, a Magma is jön.

Vakon kóstolva amúgy Lieblingünket valószínűleg osztráknak mondanám, mert csak ott találkoztam hasonló stílussal.

Szűretlensége sok pluszt visz bele, pontosabban hagy benne. Tisztára rostos szörp, szerkezetet építő beltartalom. Üde, vibráló gyümölcsesszencia, főleg málna, meggy, erdei szamóca.

Tanninja szelíd, savai vidámak, minden kortya üdítő és újabb kortyra inspirál.

Imádom a megszokott képletektől eltérő borokat, és ez ilyen. A kékfrankos képes mindig újabb távlatokat nyitni. Én hiszek benne.

(3200 Ft a Radovin szaküzleteiben)