Aranyat ért Londonban a Kreinbacher pezsgő

2019. 05. 28., 13:06
Buborékláz
5503
By

A legnagyobb nemzetközi borversenyen kapott aranyat a somlói Kreinbacher Birtok pezsgője.

57 országból közel 17 ezer nevezés érkezett Londonba a DWWA 2019-re, ahol a somlói Kreinbacher Birtok pezsgői sorozatban harmadik alkalommal szerepelnek a díjazottak között. A nemzetközi szakértőkből álló zsűri 96 pontra értékelte a Kreinbacher Brut Classic-ot, ezzel az aranyérmesek között végzett.

A Decanter World Wine Awards a világ legnagyobb nemzetközi borversenye, ahol idén 57 országból több mint 16 500 bort értékeltek. A zsűribe minden évben elismert nemzetközi szakértők kapnak meghívást: ezúttal több mint 280 specialista érkezett Londonba 30 országból, köztük 23 Master Sommelier és 70 Master of Wine.

A szervezők kiemelték, hogy a verseny 16. évében rekordszámú érem született. Ez részben a borminőség folyamatos javulásának köszönhető, részben pedig annak, hogy eddig kevésbé ismert bortermelő régiók is sikeresen szerepeltek, mint Kína vagy Mexikó.

Magyarország három platinaéremre és hét aranyra lehet büszke, Tokaj elsöprő sikere mellett újra bekerült a hazai élmezőnybe egy tradicionális pezsgő is.

A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgőjét 96 ponttal, aranyéremmel díjazták, ezzel harmadik éve szerepelnek sikerrel a nemzetközi megmérettetésen. Értékes visszajelzés ez a Birtok eddigi munkájára – szakmai csapatuk évek óta formálja pezsgőik stílusát és az arany újabb megerősítés, hogy tradicionális pezsgőik nemzetközi összehasonlításban is minőséget, egyediséget képviselnek.

A Kreinbacher Brut Classic palackos erjesztéssel és érleléssel készül, minimum 18 hónap seprőn tartással. A furmintra jellemző karakter és gyümölcsösség mellett a chardonnay frissessége és eleganciája adják az összképet. A DWWA jellemzésében az elegancia mellett a Brut Classic komplexitását emelte ki, a finom érlelési jegyeket (keksz, pirítós) és az intenzív, hosszan kitartó citrusos aromákat.

Emellett a Kreinbacher somlói boraival kiérdemelt két ezüstöt is: az Öreg Tőkék Bora 2016 92 ponttal, a Juhfark Selection 2016 pedig 90 ponttal végzett a versenyen. A Birtok Extra Dry pezsgőjével egy bronzérmet is elhozott. A Balaton borrégióban a két somlói ezüst mellett további három bor kapott ezüstérmet.

Champagne-i sikerek

A teljes mezőnyből Franciaország kapta a legtöbb Best in Class díjat. A platinaérmesek közül kiválasztott abszolút győztesek között van Champagne-ból a Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004 presztízs cuvée (98 ponttal).

Az aranyérmes champagne-ok között szerepel a Deutz Amour de Deutz tétele, amely épp idéntől elérhető Magyarországon, szintén a Kreinbacher Birtok forgalmazásában.

A versenyről

A szigorú zsűrizés vakon, panelekben történik, a bírák országonként és borvidékenként, szín és szőlőfajta szerint kóstolnak. A DWWA 2019 aranyérmesei „kiváló borok jó komplexitással és karakterrel”, amelyek 95-96 pont értékelést kaptak, míg a platinaérmes borokat (97-100 pont) a verseny második fordulójában választották ki a legjobbak közül.

A több mint 280 fős nemzetközi zsűri elnökségét idén Michael Hill Smith MW, Sarah Jane Evans MW és Andrew Jefford töltötte be, nyugalmazott zsűrielnökként Steven Spurrier-val. Magyarország az észak-, közép- és kelet-európai országok között kapott helyett, amelynek zsűripanelét Caroline Gilby Master of Wine, a régió specialistája és Beth Willard együtt vezették. A champagne-i tételeket bíráló panel élén Peter Liem állt.

A zsűrizés több lépcsőből áll a versenyen – a konzisztens minőség ellenőrzésére minden aranyérmes bort és pezsgőt háromszor kóstolnak: a kóstolózsűri döntését első lépésként a regionális panel elnöke, majd a DWWA zsűrielnöksége is validálja.