Szerintünk ez a legszebb magyar sauvignon blanc

2019. 06. 15., 12:27
A hét bora
8530
By

A sauvignon őshazája a Loire-vidék, Sancerre és Pouilly-Fumé vonzáskörzete, innen indult világhódító útjára. Nálunk 1982-ben engedélyezték a telepítését.

Több borvidékünkön is jelen van.

Az általános szakmai vélekedés szerint túl direkt, túl harsány ahhoz, hogy a terroir hírnöke legyen.

Különösebben mi sem rajongunk a fajtáért, de ha van mire, azért felkapjuk a fejünket. És most van.

Az Etyeki Kúria borásza, Mérész Sándor 2018-as Wild Fermentation sauvignonja szerintünk momentán a fajta legszebb hazai példánya, Projekt-sorozatának is egyik legütősebb tétele.

A klimatikus és talajviszonyokat tekintve leginkább talán Etyeken van esély arra, hogy a sauvignonból emblematikus bort faragjanak, erre utaló kísérleteknek eddig is tanúi lehettünk. Mérész viszont mintha most be is bizonyította volna a tétel igazságát.

A projekt részletei a címkén olvashatók, dizájn és tartalom szép, szimpatikus egybecsengése.

A bort sauvignon blanc sorban kóstoljuk, közvetlenül az óhazából származó Petit Villebois Sauvignon Blanc 2018 után valósággal kiugrik a pohárból.

Pedig nincs benne semmi harsányság, sőt. De a Villebois már-már lagymatagnak tűnik mellette.

A Wild Fermentation viszont elképesztő egyensúlyt mutat illatban, ízben, struktúrában. Mindenben karakteresebb az átlagnál, de nem túl sok.

Illata, a műfaji, kötelezően zöld (fű, zöldpaprika, egres, csalán) karakter olyan gazdag, rétegzett, hogy az már önmagában esztétikai élmény.

Még az a bizonyos, szintén fajtajellegként aposztrofált cat’s pee is ott sejteti magát a háttérben, kiegészülve némi gyümölcsösséggel (őszibarack, grapefruit).

A test tényleg krémesebb, teltebb a megszokottnál, de olyan szofisztikált savérzettel párosul, hogy mégis a légiesség lesz a bor védjegye.

Sokáig kitartó utóízében újra és újra lepereg ízlelőbimbóink előtt az összes felsorolt aroma, egy picit mindig újrarendeződve. Ettől aztán egészen izgalmassá válik, egy kicsit titokzatosnak és már-már megfejthetetlennek.

Mérész Sándor (fotó: Etyeki Kúria Facebook)

Hogy a bor öt százaléka Seguin Moreau hordóban érett, semmilyen szinten nem érezteti a hatását.

A legszebb benne, hogy nem utánozza sem az új-zélandi harapós-csípős, sem a Loire-völgyi fűszeres vonalat.

Egyértelműen saját stílusa van.

A Bortársaságnál 2950 Ft.