A hét bora

Így lehet a sauvignon blanc-ból nagybort faragni

Szerző: Rozsomák
2019/06/30   |   15:35

Pascal Jolivet a Loire-völgy egyik legfiatalabb és legdinamikusabban fejlődő borászatának tulajdonosa, a francia borászat egyik fenegyereke.

Nem dicsekedhet generációkon átívelő borászfamíliával, felmenői közül csupán az apjának volt köze a borhoz, aki úgynevezett négociant, azaz borkereskedő volt, a Loire-menti nagy borházakkal állt üzleti kapcsolatban.

Pascal Jolivet (kép forrása: www.thewinechef.com)Pascal Jolivet (kép forrása: www.thewinechef.com)

Eleinte Pascal is apja foglalkozását követte, öt éven át adta-vette a borvidék legszebb tételeit. De hamar rájött, hogy a kereskedésnél sokkal jobban vonzza az alkotó munka, a természettel való együttműködés lehetősége.

A kereskedelemből befolyt összeget kisebb birtokok felvásárlására fordította, majd 1987-ben megalapította a nyolc hektáros Jolivet birtokot. Ma már 28 hektáron gazdálkodik, szőlőterületei Pouilly Fumé és Sancerre körzetében találhatók.

Pascal Jolivet szőlészeti-borászati filozófiája egyetlen rövid mondatban összefoglalható: ha nem muszáj, ne avatkozzunk a természet munkájába! Hagyjuk, hogy a maga útját járja, így bontakozhat ki leginkább a maga teljességében, így hozza ki a szőlőből a lehető legtöbbet.

Övé az a négy hektáros Loge aux Moines, amely Pouilly Fumé legrégebbi dűlői közé tartozik. Már a 11. században műveltek itt szőlőt a bencés szerzetesek, nem csoda hát, hogy a Loire-völgyi sauvignon blanc az évszázadok során egyre kifinomultabbá és összetéveszthetetlenebbé vált.

Pascal borainak semmi köze a mostanában divatos újvilági sauvignonokhoz. Ízében inkább a mineralitás dominál (meszes, agyagos, kovás, homokköves talaj), struktúrája kiegyensúlyozott és harmonikus.

Jolivet sauvignon blanc-jai leginkább tisztaságukkal és eleganciájukkal emelkednek ki a vidék többi, szintén kiváló minőségű tételei közül.

Valószínűleg ennek köszönheti, hogy Michelin-csillagos éttermek borlapjain kínálják a tételeit, amelyek rendkívül jól párosíthatók a szofisztikált ételkreációkkal, sőt a Forma-1 hivatalos borai is tőle származnak.

Pouilly Fumé 2017 tisztasága, gazdagsága, struktúrájának sokszínűsége, finomsága lenyűgöző.

Száz százalék sauvignon blanc, világos, ragyogó aranyszín, karakteres, egyszerre gyümölcsös és erőteljesen ásványos ízjegyek. Telt, koncentrált, tökéletesen kiegyensúlyozott bor, határozott terroirjelleggel.

A sauvignon blanc valamennyi fajtajegye fellelhető benne (egres, csalán, bodza, lime, passió gyümölcs, fehér húsú őszibarack), de nem harsányan, hanem visszafogottan, elegánsan, sokrétegűen, az ásványosság háttereként.

A korty telt, húsos, mégis feszes, szép ívet ír le a savak játéka, utóízben a citrusos aromák versenyt futnak a mineralitással.

7600 forint a Bortársaságnál.

Legolvasottabb
Átadták az Év Pincészete 2019 díjat
Kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán.... Tovább »
Boldog ország, ahol ez a hétköznapok bora
Ezeknek a boroknak lelkük van.... Tovább »
Legolvasottabb
Átadták az Év Pincészete 2019 díjat
Kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán.... Tovább »
Boldog ország, ahol ez a hétköznapok bora
Ezeknek a boroknak lelkük van.... Tovább »
Olvasósarok