A hét bora

Ki mondta, hogy egy alapbornak nem lehet stílusa?

Szerző: Rozsomák
2019/07/13   |   13:30

Kézi szüret, spontán erjesztés, alacsony kén, hordós érlelés, szűretlen. Mágikus szavak, melyek egyesekben gyanakvást, másokban épp ellenkezőleg, bizalmat keltenek.

Ez esetben nincs helye a bizalmatlanságnak, a Weninger név ugyanis a hitelesség szinonimája.

A Weninger család már régen hitet tett a mellett, hogy a szőlőnövény növekedéséhez csak a lehető legkisebb mértékű beavatkozásra van szükség.

Csupán azt kell elősegíteni, hogy a szőlő rátaláljon a természetes egyensúlyára az optimális fejlődés érdekében. A balfi birtokon 2006 óta folyik a Biokontroll Hungária által ellenőrzött biológiai gazdálkodás.

Egy borászat hitelességét számomra soha nem a csúcs és zászlósbora, hanem épp az alapbor minősége határozza meg. Ez annyira alapbor, hogy még a pincészet honlapján sem szerepel. :)

A 2015-ös Weninger Organic Red 1999 forintért figyelt az Interspar polcain. Már a címke is ökotudatosságot sugall.

Bár a palackon nincs feltüntetve, kinyomoztam, hogy a házasítást merlot, pinot noir és syrah alkotja.

Franz WeningerFranz Weninger

Kézi szüret és bogyózás után spontán erjedt, két évig érett hordókban és tartályban.

Figyelem, négy éves alapvörösborról beszélünk! Más pincészeteknél ez a műfaj ennyi idősen már nincs piacon, mert azokat a(z alap) borokat nem ilyen távra tervezik, ha mégis elénk kerül, általában már elfáradtak, kipukkadtak.

A csavarzár alatt itt azonban illat, íz, szerkezet csupa vitalitás.

Színe az érettségé. Tiszta illatában mélység, ami, hangsúlyozom, alapbornál nem szokott játszani.

A gyümölcsök is érettségük teljességében (szilva, cseresznye, meggy, áfonya), az érettséget képviselő erdei avar mellett még némi fűszeresség, amely az ízben is visszaköszön, talán a feketebors a legmegfoghatóbb benne.

A textúra lágy és finom savak pecsvörkje, a szűretlenségből adódó, a műfaji elvárásokhoz képest vastagabb test, és nem érzékelhető, de mégis jelentős, 13, 5 %-os alkoholtartalom.

Csodás egyensúlyára a sima, meleg karakterű tannin teszi fel a koronát. Olyan meleg amúgy a bor hangulata, hogy egy-egy kortya már-már mediterrán feelinget áraszt. 

Akkor sem lennék kétségbe esve, ha mostantól vörösborként csak ezt az egyet ihatnám.

Meddig? Bármeddig.

Legolvasottabb
Átadták az Év Pincészete 2019 díjat
Kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán.... Tovább »
Boldog ország, ahol ez a hétköznapok bora
Ezeknek a boroknak lelkük van.... Tovább »
Legolvasottabb
Átadták az Év Pincészete 2019 díjat
Kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán.... Tovább »
Boldog ország, ahol ez a hétköznapok bora
Ezeknek a boroknak lelkük van.... Tovább »
Olvasósarok