Megvan az év strandétele

2019. 08. 13., 16:07
Gasztrohírek
4749
By

Idén négy díjat osztottak az Év Strandétele versenyen és tarolt a déli part.

Ötödik alkalommal díjazza a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyen a legjobb ételeket, helyeket és az új büfétrendeket. Ezúttal is a We Love Balaton végezte el az előválogatást, viszont egy büfé akár több étellel is nevezhetett.

A zsűri

A Balatoni KÖR idén is hattagú zsűrit kért fel, hogy segítsen a győztest kiválasztani. Szokás szerint szerepet kapott a csapatban a verseny két korábbi győztese, Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz Strandbisztró) és Bezerics Dániel (Paletta). Hozzájuk csatlakozott három újságíró: Sümegi Noémi, a nyomtatott Magyar Konyha felelős szerkesztője, Kalas Györgyi, a Street Kitchen gasztronómiai újságírója és a We Love Balaton főszerkesztője, Tucsni László. A hatodik zsűritag pedig Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője volt.

Az Év Strandétele 2019

  1. Kovászosuborka-leves - Tiki Beach Bisztró, Zamárdi
  2. Marhaszegyes ciabatta - Port Burger, Balatonmáriafürdő
  3. Tex-Mex saláta - Málna Büfé, Balatonlelle

Az év felfedezettje 2019

  • Pinyó – Több mint Büfé, Keszthely

Meglepetés, hogy a döntőbe került hét helyből hat déliparti (ezen belül három is lellei!) és a hetedik keszthelyi.

Az Év Felfedezettje a keszthelyi móló előtti büfésoron egy fiatal pár, Pacsai Martin és  Horn Tamara által a nagypapa örökségét folytatva idén újranyitott Pinyó bisztró.

Élő példáját adják a legpozitívabb generációváltásnak: egyszerre folytatják a családi örökséget, a megszokott ételeket is kínálják egy büfésoron, de a legigényesebben elkészítve és újhullámos elemekkel gazdagítva.

1. Tiki Beach Bisztró, Zamárdi - Kovászosuborka-leves

A tavalyi Év Felfedezettje, a zamárdi Tiki Beach Bisztró rukkolával, csírákkal és némi lazaccal bolondított kovászos uborka levese lett idén az Év Strandétele.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Külön pozitívum volt, hogy a Tiki Beach-nél a vendégek szeme láttára "kovászolódik" az uborka nagy befőttesüvegekben, szóval nem bolti uborka kerül a levesbe. A hideg, fanyar, frissítő, pürés levesben a kovászosuborka darabkák mellett füstölt lazaccsíkokat, rukkolát és csírákat is találunk, amelyek más ízvilágokat is behoznak. (1490 Ft)

2. Marhaszegyes ciabatta - Port Burger, Balatonmáriafürdő

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Port Burger szoros csatában került a második helyre, hiszen ételük gyakorlatilag minden fontos érvnek megfelelt. Órákon át Green Eggben füstölik a fenyvesi Angus marhaszegyet, majd szeletelve ciabattába kerül némi cheddar sajt és mustáros szósz mellé. Maga az étel roppant egyszerű, könnyen elvihető, nagyon ízletes, a hús elkészítésén persze egyszerűsíthet az a büfé, melynek nincs ilyen költséges füstölő berendezése, mint a Green Egg. (1690 forint)

3. Tex-Mex saláta - Málna Büfé, Balatonlelle

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Málna Büfé is eséllyel indult az Év Felfedezettje címre, de végül az Év Strandétele harmadik helyét nyerték el. Salátájuk nevével ellentétben annyira azért nem mexikóis: friss kevert saláta vegyül savanyított zöldségekkel, melyre grillezett csirkemellcsíkok, bacon, kukorica és - nomen est omen - pár málna kerül. Az egész koronáját a 15-20 összetevőből álló házi dresszing adja. (1950 Ft)

(forrás: welovebalaton.hu)