A legjobb villányi 2000-ért

2019. 09. 09., 17:51
A hét bora
4860
By

Egy nyomkövető kutya kitartásával kajtatom a jó ár-értékű borokat. Azonban 2000 forint magasságában élményt adó vörösbort levadászni nemcsak kitartás, de mázli is, pláne Villányból. Most ráakadtam egyre, az Aldiban.

Ha villányira fáj a fogam és biztosra akarok menni, mindig Gere Attila pincészetéből választok bort. Amióta a birtok áttért a biogazdálkodásra, a bizalmam duplájára nőtt.

Az Athus Cuvée az egyetlen, amit talán sosem kóstoltam. Most viszont 1999 forintért két palackkal is a kosaramba tettem.

Kint egész nap zuhog, a cipőtalpamra barna falevelek ragadnak. Barna kenyeret mártogatok extra szűz olívaolajba. Erre kortyolom az Athust.

A színétől az utolsó kortyig nagyon egyben van ez a bor. A színt egyébként nehéz visszaadni a fotón. Annál egy kicsit sötétebb, mint ami a képen átjön.

Illata hűvös, piros bogyós gyümölcsök és mediterrán zöldfűszerek kaleidoszkópja. A hűvös menta is ott figyel az érett cseresznyével karöltve. Gyümölcs, fűszer, fűszer, gyümölcs.

Tanninja szelíd kiscica. Savai üdítőek. A harmóniát megfejeli a 12, 5%-os alkohol, ami a régi, kiegyensúlyozott szép időket idézi.

Mindezt a Csillagvölgy-dűlőből szüretelt portugieser, cabernet franc, pinot noir, syrah, merlot elegye produkálja. Mindig is cuvée-hívő voltam, legyen szó alap-vagy csúcsborról, a világ bármely szegletéből.

Szóval ez egy igazán pipec bor, ha épp nem akciós, akkor is valahol 2200 forint magasságában vesztegetik. Ebből érdemes betárazni. Azt nem mondom, hogy fektessük el, de két-három évig még garantáltan élmény lesz.