Életmód

A gyömbér valódi csodaszer

Szerző: Gusto
2019/10/30   |   16:57

Apiciusnál – az emberiség első fennmaradt szakácskönyvében – a háztartás nélkülözhetetlen fűszereinek listáján találjuk a gyömbért: a sáfrány és a bors után a harmadik helyen.

A Római Birodalom bukását követően azonban Európában jócskán megritkul a használata, leginkább még a brit szigeteken alkalmazták. Ott a mai napig igen fontos szerepe van a cukrászatban.

A történelem folyamán egyébként más európai népek konyháiból is hol eltűnt, hol visszatért e nagyon sokféleképp használható, erős illatú „fűszernövény”, mely különösen nagy arányban tartalmaz illóolajokat, és kesernyés ízanyagokat.

(A gyömbér amúgy nem gyökér, hanem „rizóma”, vagyis egyfajta földalatti módosult szár.)

Kínában sok ezer éve ismerték, s ősidők óta alkalmazták gyógyításra. Hatásos hányingerre, émelygésre, hatóanyagaiból érelmeszesedés elleni készítmények készülnek – kedvezően hat ugyanis a szervezet koleszterin-háztartására.

(Állítólag tudományos eredmények igazolják, hogy a gyömbérrel még a rákos megbetegédesekkel szemben is fel lehet venni a harcot.

Azt mi magunk is bizonyíthatjuk, hogy ősszel és télen hatékonyan támogatja az immunrendszerünket és ha elegendőt fogyasztunk belőle, szervezetünk az influenzás megbetegedéseknek is kevesebb teret enged.)

A gyömbér, fokhagyma és újhagyma hármasa igen sok kínai konyhán funkcionál mártásalapként. Ecetes karamell és gyömbér képezi a legtöbb chutney alapját is.

A gyömbér különösen jó barátságban áll még a sárgarépával, a citrusgyümölcsökkel, az almával is. A thaiföldi, maláj és bali-szigeti ízpaszták (curryk, illetve kaengek) legtöbbjében megtalálható a gyömbér és több rokona is – például a galanga, a kurkuma, a lágyabb ízű krachai.

A japánok a fiatal gyömbért vékonyra szelve elteszik cukros-ecetes lében. Ezt a rózsaszín, sziromszerű édes-savanyúságot szájtisztítónak tartják, és a szusi- és szasimitálak elmaradhatatlan kelléke (a wasabis szójaszósz és a vékony csíkokra szelt fehérretek mellett).

(forrás: gusto arhívum, Bittera-Molnár)

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok