Buborékláz

Olyan pezsgőt akart készíteni, amilyet senki más nem tud

Szerző: Rozsomák
2019/11/14   |   17:43

Krug Grande Cuvée.

Amikor Johann-Joseph Krug Mainzban meglátta a napvilágot, szülővárosa ismét Francia fennhatóság alatt élte szürke hétköznapjait. Krug az anyatejjel szívta magába a francia kultúrát. Nem igazán voltak identitás problémái, amikor 1834-ben belépett az akkor már hírnévnek örvendő Jacquesson et Fils champagne-i pincészetbe.

Rögtön a tulajdonos jobb kezévé avanzsált, majd hét évvel később feleségül vette annak sógornőjét. A románcból egy szem fiú született, aki a keresztségben a Paul nevet kapta, majd a kitaposott apai ösvényen a champagne-i borkereskedők egyesületének elnökeként lépegetett előre.

Johann-Joseph Krug 1843-ban áttelepült Reimsbe, ahol Hippolyte de Vives személyében ideális partnerre talált. Kezdetben csak kereskedtek, két évvel később  viszont már saját pezsgővel debütáltak a piacon. Johann-Josephet rendkívüli érzékkel áldotta meg az ég, senki nem tudta az alapborokat olyan ügyesen házasítani, mint ő.

Amikor 1866-ban az örök pezsgőmezőkre távozott, fia nagy lendülettel vetette magát a buborékfújás művészetébe. Az ő vezetése alatt épült fel a pezsgészet mai székhelye és presztízse. A fiú lelki szemei előtt a legmerészebb képek lebegtek: olyan pezsgőt akart készíteni, amilyet senki más nem tud.

A minőség nem ismer kompromisszumot, vallotta. Vannak dolgok, melyek tényleg nem válnak vízzé. Hat generációval később ugyanaz a csökönyös, kérlelhetetlen ragaszkodás a kiválósághoz. A Krugok szuperegója kizárólag prémiumpezsgőkben gondolkodik. Semmi engedmény a plebs felé. Ez a könyörtelen minőségmánia és tévedni képtelen szaktudás szerzett a Krugnak elismerést az egész világon.

A Krug pezsgők nagyságát nem lehet pusztán háttér-információkkal megmagyarázni. Pedig a recept szinte ugyanaz, mint akármelyik presztízs buborék esetében: gondosan és szigorúan szelektált chardonnay, pátyolgatott pinot noir és nagy becsben tartott pinot meunier. Krugék cérnakesztyűben nyúlnak a témához.

A pezsgők alapanyagát kis tölgyfahordókban erjesztik, melyek később az élesztők hatására különleges aromákkal gazdagodva alakulnak a világ egyik legelismertebb habzó csodájává. Aztán minimum hét évig élnek a palackban összezárva az élesztővel. A csoda egyszeri, és mégis megismételhető.

(kép forrása)

Az elmúlt 20 évben most kóstoltuk ötödször ezt a pezsgőcsodát. Mindig ugyanaz a fantasztikus élmény. 

Testes, krémes extraktbombák robbannak a vastag falú üvegekben.

Szisszen a dugó, mézes-fűszeres illatok bújnak elő, majd mezőnyi virágkoszorúban diós-mogyorós-piritós aromák. Ez a pezsgő a struktúráról szól. 

Durva belegondolni, hogy egyetlen palackja 73 000 forintba kerül. És nem ez a legdrágább Krug.

Legolvasottabb
Mindig is erre a sörre vágytam
A műfaj legavatottabb ismerőinek is teljesen új élményt jelenthet.... Tovább »
A bor, ami nélkül nincs nyár
Ezt a minőséget-színvonalat tessék utánozni valamennyi borvidéken.... Tovább »
Ez az olívaolaj tényleg megérdemelte a 100 pontot
Ráadásul 100 százalék hojiblanca fajtából préselték.... Tovább »
Legolvasottabb
Mindig is erre a sörre vágytam
A műfaj legavatottabb ismerőinek is teljesen új élményt jelenthet.... Tovább »
A bor, ami nélkül nincs nyár
Ezt a minőséget-színvonalat tessék utánozni valamennyi borvidéken.... Tovább »
Ez az olívaolaj tényleg megérdemelte a 100 pontot
Ráadásul 100 százalék hojiblanca fajtából préselték.... Tovább »
Olvasósarok