Emberek

Ipacs Géza tervezte a Twickel Liszt új címkéjét

Szerző: Gusto
2019/11/20   |   16:49

Megújította mainstream borcsaládja címkéjét a Szekszárdi Borvidék egyik legnagyobb szőlőterülettel rendelkező borászata, a Twickel Szőlőbirtok.

Ipacs Géza tervező-grafikus, az Apacs stúdió alapító tulajdonosa a Twickel Liszt borcsalád egyik meghatározó történetéhez nyúlt vissza az új címke tervezésekor.

A címke és a név mögött valós történet rejlik. Liszt Ferenc barátja és egyben tanítója volt gróf Zichy Gézának, aki a borászat tulajdonosának, báró Twickel Györgynek anyai ági felmenője.

Gróf Zichy Géza gyermekkorától fogva szorosan kötődött zenéhez, azonban 14 éves korában egy vadászbaleset következtében elveszítette jobb karját, elkeseredettség helyett azonban balkezes zongoraművésszé képezte magát.

Tehetségére felfigyelt Liszt Ferenc, szárnyai alá vette és tanította a fiatal zongoravirtuózt. Később több közös koncertet is adtak, sőt Liszt Ferenc barátsága jeléül a 456. számú zongoraművét kifejezetten bal kézre komponálta.

Eme barátság és történet előtt tisztelegve nevezte el a Twickel család egyik borcsaládját a híres magyar zeneszerző után 1993-ban.

Olvasósarok